
Citromos lencse édesköményes sültkolbászkákkal
A citrom mindent visz és könnyeddé varázsol. A lencse selymes lesz, a köménnyel feldobott kolbászkák pedig tulajdonképpen álcázott fasírtocskák. Semmi ártalom, semmi elnehezülés. Csak egy remek téli étel.
Elkészítés
Kis kockákra vágjuk a hagymát és megpároljuk az olívaolajon (nem pirítjuk!).
Közben összeállíthatjuk a kolbászkák anyagát:
A darált húst egy mély tálba tesszük a sóval, a darált édesköménymaggal, fokhagymával, borssal, az evőkanál olívaolajjal, és kézzel alaposan átgyúrjuk.
Visszatérünk a hagymához, hozzáöntjük a fehérbort, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük az áttört fokhagymával, a reszelt citromhéjjal és a babérlevéllel. 5-6 percig, amíg a hagyma meg nem puhul, főzzük, közben öntünk hozzá egy kicsit a lencse levéből. Ha kellőképpen besűrűsödött, hozzáadjuk a lencsét a maradék levével együtt és tovább főzzük.
Közben elkészítjük a kolbászkákat: a sasliknyársakra vagy hurkapálcákra rádolgozunk kb. 8 -10 cm hosszú, virslivastagságú masszát. Ha szükséges a pálcákat eltörjük a hús felett 2-3 centivel, vagyis csak akkora részt hagyunk meg belőle, hogy majd éppen meg lehessen fogni. Egy serpenyőbe olívaolajat öntünk, hevíteni kezdjük. Amikor forró, beletesszük a kolbászkákat és fedő nélkül először körbesütjük, majd kevés vizet hozzáöntve fröccsenésgátlót használva készre sütjük.
Ha a lencse kellőképpen besűrűsödött, felöntjük a tejszínnel. Pár percig tovább forraljuk. Lehet citromlével savanyítani, ha valaki úgy szereti, ill. utánaízesíthetjük sóval, borssal.
Megjegyzés: "Kezdő" felhasználóink természetesen készíthetik a lencsét és a kolbászkákat egymást követően!
Kis kockákra vágjuk a hagymát és megpároljuk az olívaolajon (nem pirítjuk!).
Közben összeállíthatjuk a kolbászkák anyagát:
A darált húst egy mély tálba tesszük a sóval, a darált édesköménymaggal, fokhagymával, borssal, az evőkanál olívaolajjal, és kézzel alaposan átgyúrjuk.
Visszatérünk a hagymához, hozzáöntjük a fehérbort, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük az áttört fokhagymával, a reszelt citromhéjjal és a babérlevéllel. 5-6 percig, amíg a hagyma meg nem puhul, főzzük, közben öntünk hozzá egy kicsit a lencse levéből. Ha kellőképpen besűrűsödött, hozzáadjuk a lencsét a maradék levével együtt és tovább főzzük.
Közben elkészítjük a kolbászkákat: a sasliknyársakra vagy hurkapálcákra rádolgozunk kb. 8 -10 cm hosszú, virslivastagságú masszát. Ha szükséges a pálcákat eltörjük a hús felett 2-3 centivel, vagyis csak akkora részt hagyunk meg belőle, hogy majd éppen meg lehessen fogni. Egy serpenyőbe olívaolajat öntünk, hevíteni kezdjük. Amikor forró, beletesszük a kolbászkákat és fedő nélkül először körbesütjük, majd kevés vizet hozzáöntve fröccsenésgátlót használva készre sütjük.
Ha a lencse kellőképpen besűrűsödött, felöntjük a tejszínnel. Pár percig tovább forraljuk. Lehet citromlével savanyítani, ha valaki úgy szereti, ill. utánaízesíthetjük sóval, borssal.
Megjegyzés: "Kezdő" felhasználóink természetesen készíthetik a lencsét és a kolbászkákat egymást követően!
Tálalás
Egy nagyobb tálba öntjük a lencsét, és a kolbászokat küllőszerűen helyezzük el rajta úgy, hogy a pálcák 2-3 centis megfogható része kifele álljon. Megszórjuk aprított petrezselyemmel.