2 db nagyobb cékla (kb. 40 dkg
citromlé vagy ecet
a rántáshoz, habaráshoz 2 evőkanál liszt
1 dl olaj vagy 1 evőkanál zsír
1-2 evőkanál tejföl
víz
só
A céklákat meghámozzuk, vékony csíkokra szeljük, majd kevés vízben megfőzzük. Olajban a lisztet rózsaszínre pirítjuk folytonos keverés közben, végül hozzá keverjük a tejfölt. Ezután hozzá öntjük a megfőtt céklához, sózzuk és pár csepp citromlével ízesítjük.
Feltétek: tükörtojás, főtt tojás, bundás kenyér, fasírozott ízlés szerint. Ehetjük magában, feltéttel, vagy adhatjuk sült húsok mellé mártásként.
A recept, sok más finom fogással együtt megtalálható a Pannon Lapok Társasága kiadásában megjelent Hagyományos ételek könyvében. További információ és megrendelés a marketing@plt.hu e-mail címen kérhető.