
Brokkoli besamellel és sajttal
Könnyű vacsoraötlet, amely évszaktól függetlenül elkészíthető. Kicsit megvadítva egy kis fokhagymával és fehérborral. OZ fakanalai között az egyszerű is gyakran mennyei!
Elkészítés
A brokkolit megtisztítjuk, rózsáira szedjük és sós vízben kb. 10 -15 percig főzzük.
Közben a vajon a hagymát megfuttatjuk. Amikor üvegesedni kezd, hozzáadunk egy kis bort és megfőzzük a hagymát, így sokkal könnyebb megemészteni. Ha a bor elfőtt, rászórjuk a lisztet, majd rátesszük a préselt fokhagymát és ha átforrósodott, akkor felöntjük a maradék borral; ha azt felvette a liszt, akkor elkezdjük a tejet hozzá önteni adagonként, fűszerezzük sóval, szerecsendióval, őrölt borssal. Ha az összes tejet a mártás magába szívta és nagyon sűrű, akkor tejjel lehet hígitani tejföl sűrűségűre.
A megfőtt brokkolit leszűrjük.
Egy magas falú tepsit, ha nem teflonos, akkor kivajazunk. A tepsibe rakjuk a brokkolit, a mártáshoz hozzákeverjük a reszelt sajtot és a brokkolira öntjük. Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, míg a tetején a mártás el nem kezd szépen barnulni.
Tálalás
Tálaláskor vágott petrezselyemmel megszórjuk.