2 személy részére:
20 dkg árpagyöngy
1 l zöldségalaplé
1 dl fehérbor
1 nagy vöröshagyma
1 nagy sárgarépa
1 nagy paszternák (v. zöldség)
15 dkg bacon
15 dkg sajt
olívaolaj
só
színes bors
Az árpagyöngyöt folyóvíz alatt megmossuk, majd lecsepegtetjük.
Egy serpenyőbe olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett árpagyöngyöt és párpercig kevergetve pirítjuk.
Ezután felöntjük a borral és addig kevergetjük, még az árpagyöngy teljesen felszívja.
Végül hozzáöntjük a zöldségalaplé felét, majd ízlés szerint sózzuk, megszórjuk színes borssal, és kiforraljuk.
Ha már felforrt, a lángot mérsékeljük, majd lefedve, néha megkevergetjük, és addig pároljuk még teljesen felszívja az alaplevet.(én lángelosztót is tettem alá)
Közben előlehet készíteni a zöldségeket és a bacont.
A sárgarépát és a paszternákot megtisztítjuk, majd kisebb, vékony darabokra felszeleteljük.
A bacont felkockázzuk, a vöröshagymát megpucoljuk és félbevágva felszeleteljük.
Egy serpenyőbe beletesszük a felkockázott bacont és kevergetve zsírjára sütjük. Ezután kiszedjük egy tányérba és félretesszük.
A visszamaradt zsírba, beletesszük a felszeletelt vöröshagymát és üvegesre pároljuk, majd szintén kiszedjük és félretesszük.
A maradék zsírba beletesszük a vékonyra felszeletelt sárgarépát és a paszternákot, majd kevergetve párpercig pároljuk. Ezután felöntjük a maradék zöldségalaplével, jól összekeverjük, felforraljuk, majd a párolódó árpagyöngyhöz öntjük.(ezalatt az idő alatt az árpagyöngy már teljesen felszívja az előzőleg ráöntött alaplevet)
Jól összekeverjük, majd lefedve, néha megkeverve tovább pároljuk. Ha már az alaplevet teljesen felszívta és megpuhult, akkor óvatosan hozzákeverjük a megpárolt vöröshagymát, és a kisütött bacont.
Végül belereszeljük a sajtot, és így is óvatosan összekeverjük.
Tálaláskor a tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és reszelt sajttal.