
Kenyérlángos kemencében (a Tuba Tanyán)
Ki ne kóstolta volna már különböző rendezvényeken ezt a laktató finomságot? Valójában ezt nem ördöngősség elkészíteni és kemence híján a sütőben is kitűnően megsül. A vendégek sem fognak panaszkodni, ha ezzel várja őket. A Tuba Tanyán járva pedig ne hagyja ki!
Elkészítés
Egy keverőtálba öntjük a lisztet, amelynek közepében egy fészket alakítunk ki, s ide öntjük a hozzávalókat: először a vizet, a szélére tesszük a sót, a fészekbe az olajat, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 20-30 percig állni hagyjuk, hogy az élesztő dolgozni kezdjen.
30 perc elteltével következik a tészta összekeverése, gyúrása, dagasztása. Akkor jó a tészta, ha szépen elválik az edény falától, kézre nem ragad, felülete egyre simább.
Ezt követően körülbelül másfél órán keresztül kelesztjük.
A megkelt kenyérlángostésztát kisebb cipókra osztjuk (ebből amennyiségből négy nagyobb cipó készül) és lisztezett felületen kézzel kb. 1 cm vastagságú lepénnyé egyengetjük.
Ezt követően betesszük a jól felfűtött kemencébe és 10-15 perc alatt megsültjük (vagy sütőben 200-220 fokon sütjük). Ha kemencébe tesszük, akkor egy vizes seprűvel tisztítsuk meg betétel előtt a kemence alját.
Tálalás
Különböző feltétekkel készíthetjük:
- füstölt szalonnazsír (mangalica) és kapor
- kapros-medvehagymás tejföl mangalicatepertővel (ebben az esetben a már megsütött lángosra kenjük a tejfölt).