
Töltött kacsasült ananászos-fahéjas vöröskáposztával
Figyelem! Az étel fenséges lesz, viszont most kivételesen azt ajánljuk, hogy csak a konyhában igen jártas, mondhatni profi főzőművészek lássanak hozzá!
Elkészítés
Először a tölteléket készítjük el. A szikkadt zsemléket tejbe áztatjuk, ha megszívták magukat, kinyomkodjuk. A kacsamájat felkockázzuk, a kimagozott datolyát felaprítjuk. A vajat felolvasztjuk a serpenyőben, a hagymát felaprítjuk és a vajba dobjuk. A vajon kissé megpirítjuk a hagymát, hozzákeverjük a datolyát, meghintjük majorannával és szerecsendióval, hozzáadjuk a májat és pár percig együtt pirítjuk. A darált diót és a földimogyorót is hozzáöntjük, megborsozzuk és tovább pirítjuk, amíg teljesen elkeverjük. Az így elkészített májas finomságot sózzuk és a tojásokkal együtt a zsemlékhez adjuk.
A kacsát megtöltjük a töltelékkel és a hasüreget bevarrjuk. Kívül besózzuk és bedörzsöljük majoránnával. Egy olyan sütőedénybe tesszük a mellére fordítva, amelynek teteje van. A megtisztított hagymát, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret nagy kockákra vágjuk, és a kacsa köré tesszük a borókabogyóval együtt. A zöldségeket sózzuk és felöntjük annyi vízzel, hogy az edény alján 2 cm magason álljon. Lefedjük, és 180 fokosra előmelegített sütőben kb. két és fél órán át sütjük, közben időnként meglocsoljuk a saját levével. Másfél óra múlva a hátára fordítjuk. Ha hústűvel megszúrva a comb és a mellek már majdnem puhák, akkor levesszük az edény tetejét, és locsolgatás mellett 200 fokon kicsit megpirítjuk a madarat.
Amíg a kacsa sül, elkészítjük az ananászos vöröskáposztát. A megtisztított ananászt kockákra, a hagymát apróra vágjuk. Vékonyra gyaluljuk a káposztát. Az olajon megpirítjuk a hagymát, karamellizáljuk a cukrot, megfuttatjuk a köményt, felöntjük a Martinival és rögtön hozzáadjuk a vöröskáposztát. Megszórjuk korianderrel, borssal, fahéjjal, szegfűborssal, sózzuk, és kis vizet, valamint a citrom levét aláöntve megpároljuk. Amikor puha, belekeverjük a kockákra vágott ananászt, és balzsamecettel savanykásra ízesítjük.
Tálalás
A kacsát négy darabba vágjuk, tányérokra rendezzük a töltelékkel. A káposztát és a velesütött zöldségeket mellétesszük.