
Tokajis-mézes kacsasült
Ha valakinek nem fut össze a szájában a nyál már a cím alapján, akkor az gasztronómiailag igen csak "botfülű", vagy nagyon nem szereti valamelyik megemlített alapanyagot. A "jó hallásúaknak" üzenjük: az íze pont azt a menyországot adja, amit ígér a címe!
Elkészítés
Kiválasztunk egy megfelelő méretű edényt, amit sütőbe is tehetünk.
A kacsát feldaraboljuk, és a zsírban körbesütjük. Amíg sül, felaprítjuk a hagymát, kicsit összevágjuk a fokhagymát. Kivesszük a húst a zsírból, a hagymát tesszük bele, és megpirítjuk. Amikor ezzel megvagyunk, beletesszük a kacsadarabokat a sütésre szánt tepsibe, megszórjuk a fűszerekkel, hozzáadjuk a fokhagymát. A bort összekeverjük a mézzel, leöntjük vele a kacsát; 180 fokosra előmelegített sütőben rendszeres locsolgatás közben készre sütjük.
Amíg sül, a hagymás törtburgonyához megfőzzük a krumplit, majd hidegen meghámozzuk és felkarikázzuk. Végezetül összesütjük a kacsa alatti zsiradékkal.
Elkészítjük a pirított savanyúkáposztát, amit először jól össze kell vágni, majd a végén megborsozni. Ehhez a legjobb, ha teflonbevonatú lábast használunk. Először apróra vágjuk a hagymát, és megpirítjuk a kacsazsíron a cukorral együtt, majd hozzáadjuk a köményt, és pár perc múlva a káposztát is. Ha kell, sózzuk, és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk, végül zsírjára pirítjuk.
Az időközben megsült kacsát kivesszük az edényből, leszűrjük a levét, és lemerjük róla a zsírt. A húst visszahelyezzük az edénybe, és tálalásig melegen tartjuk.
A léből leszűrt hagymás fűszereket és némi kacsazsírt a főtt burgonyához keverünk, amit fakanállal összetörünk. Az egészet jól átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk.
Tálalás
A kacsát a köretekkel tányérokra adagoljuk, meglocsoljuk a leszűrt szafttal és petrezselyemmel díszítjük.