Hirdetés
Tokajis-mézes kacsasült

Tokajis-mézes kacsasült

Ha valakinek nem fut össze a szájában a nyál már a cím alapján, akkor az gasztronómiailag igen csak "botfülű", vagy nagyon nem szereti valamelyik megemlített alapanyagot. A "jó hallásúaknak" üzenjük: az íze pont azt a menyországot adja, amit ígér a címe!

Backward
Forward
Bezárás
Elkészítés ideje: 2 óra 30 perc
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 3
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják
Tejmentes étel

Elkészítés

Kiválasztunk egy megfelelő méretű edényt, amit sütőbe is tehetünk.

kacsát feldaraboljuk, és a zsírban körbesütjük. Amíg sül, felaprítjuk a hagymát, kicsit összevágjuk a fokhagymát. Kivesszük a húst a zsírból, a hagymát tesszük bele, és megpirítjuk. Amikor ezzel megvagyunk, beletesszük a kacsadarabokat a sütésre szánt tepsibe, megszórjuk a fűszerekkel, hozzáadjuk a fokhagymát. A bort összekeverjük a mézzel, leöntjük vele a kacsát; 180 fokosra előmelegített sütőben rendszeres locsolgatás közben készre sütjük.

Amíg sül, a hagymás törtburgonyához megfőzzük a krumplit, majd hidegen meghámozzuk és felkarikázzuk. Végezetül összesütjük a kacsa alatti zsiradékkal.

Elkészítjük a pirított savanyúkáposztát, amit először jól össze kell vágni, majd a végén megborsozni. Ehhez a legjobb, ha teflonbevonatú lábast használunk. Először apróra vágjuk a hagymát, és megpirítjuk a kacsazsíron a cukorral együtt, majd hozzáadjuk a köményt, és pár perc múlva a káposztát is. Ha kell, sózzuk, és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk, végül zsírjára pirítjuk.

Az időközben megsült kacsát kivesszük az edényből, leszűrjük a levét, és lemerjük róla a zsírt. A húst visszahelyezzük az edénybe, és tálalásig melegen tartjuk. 

A léből leszűrt hagymás fűszereket és némi kacsazsírt a főtt burgonyához keverünk, amit fakanállal összetörünk. Az egészet jól átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk.

Tálalás

A kacsát a köretekkel tányérokra adagoljuk, meglocsoljuk a leszűrt szafttal és petrezselyemmel díszítjük.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

Húshoz

1 egész kacsa
5 dkg kacsazsír
20 dkg hagyma
6 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt kömény
1 tk majoranna
1 kk őrölt bors
2 dl Tokaji Aszú
2 ek méz
chilipaprika

Hagymás törtburgonyához

50 dkg burgonya
bors

Pirított savanyúkáposztához

5 dkg kacsazsír
60 dkg savanyított káposzta
20 dkg hagyma
1 tk cukor
1 kk őrölt kömény

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés