
Csirkés-zöldséges köleskása
Közkedvelt és népszerű ételünk a rizseshús, annak minden formájában. Nos, itt valami hasonló készül. Mégis más. Kölest használunk és a végén közösen megállapítjuk: így is nagyon finom!!!
Elkészítés
A csirkecombokról lefejtjük a bőrt, és kivágjuk belőlük a csontokat is. A csontokat a bőrrel együtt kb. 8 dl vízben feltesszük főni, azaz alaplevet készítünk.
A kölest megmossuk, és lecsepegtetjük egy szitán. A húst, a hagymát, a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert kockára vágjuk. A húst akkora darabokra vágjuk, mintha pörköltet készítenénk, a hagymát apróra, a gyökereket, a zellert nem túl kicsire.
A sütőt előmelegítjük 150 fokosra légkeveréses üzemmódban. Olyan lábast választunk a főzéshez, amelynek van fedője, és sütőben is használható (ha csak olyanunk van, amelynek pl. műanyag a fogantyúja, a műanyag részt bugyoláljuk két réteg alufóliába).
A zsírt felforrósítjuk, és a hagymát kicsit megfuttatjuk rajta, éppen csak annyira, hogy kis színt kapjon. Rádobjuk a húst és a zöldségeket. Kevergetve addig sütjük, amíg kis levet nem enged. Ekkor adjuk hozzá a kölest, felöntjük a forró alaplével, sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, ráhelyezzük a fedőt, és a sütőbe tesszük 1 órára.
Tálalás
Tálalás előtt összekeverjük a kását, hogy a húsból és a zöldségből mindenhova jusson.
A paradicsomok magjait eltávolítjuk, a gyümölcshúst kis kockára vágjuk. Megsózzuk, és kis olívaolajjal összekeverjük. A kását adagolókanállal, gyűrűvel vagy egy csészével a tányérokra porciózzuk, a paradicsomsalátából egy evőkanállal melléteszünk, és megszórjuk petrezselyemzölddel.