
Csirkehús palócosan, ahogy Gundel bácsi főzette volna
A palóc ételek jellemző íze a pikánsan savanyú, amit legfőképpen levesekben találhatunk. Ezzel a "leveses" csirkével tehát Palócföldre röppenünk, annak is a legízletesebb sarkába.
Elkészítés
A csirkecombokról lefejtjük a bőrt, kicsontozzuk; a bőrt és a csontokat kisebb lábasba tesszük, leöntjük 4 dl hideg vízzel, és kis lángon főzni kezdjük.
Közben a húst kockákra vágjuk, fűszerezzük a köménnyel, a tárkonnyal és a fokhagymával. A szalonnát felkockázzuk, és forró tűzön pirítani kezdjük. Ezalatt a hagymát felkockázzuk, meghámozzuk és ugyancsak felkockázzuk a burgonyát, a zöldbabot pedig 2 cm-es darabokra vágjuk A hagymát a szalonnazsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, és nagy lángon addig sütjük, amíg levet nem kezd ereszteni. Ekkor megszórjuk pirospaprikával, és öntünk hozzá egy kis vizet. Fűszerezzük a babérral, a kaporral, sózzuk, majd belekerül a bab és a krumpli. Hozzáöntjük a közben elkészült alaplevet vagy pedig egy húsleveskockával dúsított meleg vizet. Készre főzzük körülbelül 35-40 perc alatt. A végén lisztes habarással sűrítjük: a tejfölt alaposan összekeverjük az evőkanálnyi liszttel, majd teszünk bele egy kis merőkanállal a forró paprikás léből. Ezt öntjük hirtelen mozdulattal vissza az ételbe, és gyorsan elkeverjük. Megvárjuk, amíg még egyet forr, majd elzárhatjuk alatta a tüzet.
Tálalás
Leveses tányérokba szedjük a sűrű szaftos ételt, és tejföllel díszítjük. Megszórhatjuk pirospaprikával, kaporral és borssal is. Kenyeret kínálunk hozzá.