6 db. bőrös csirke felső comb (Mamma Agata egy fél csirkét használ általában, de én jobban szeretem a felső combot)
1/4 l fehérbor (Mamma Agata néhány nappal előtte zsályát és rozmaringot tesz a borba, de ha nekünk erre nincs időnk, tökéletes egy igazán minőségi fehérbor is)
2 lapos tk. tengeri só
1 ek. szárított rozmaring
1 ek. szárított zsálya
1,5 citrom leve
5 közepes gerezd fokhagyma - vagy 4 nagy gerezd -
1 marék apróra vágott petrezselyem
A fokhagymákat megpucoljuk és ketté vágjuk őket. Teflon serpenyőben minden zsiradék nélkül pár percig sütjük. Ne égessük meg, de az illatát már lehessen érezni. Ekkor beletesszük a csirkecombokat minden fűszerezés nélkül a bőrös felükkel, s a bőr nélküli felére rászórjuk a só, zsálya és rozmaring felét. Közepes lángon karamellizáljuk a bőrös felét, vagyis ropogós barnára sütjük. Amikor a serpenyőbe tesszük, sisteregni fog a hús, de ez jó, mert ilyenkor húzódik össze a bőr és tartja bent a finom ízeket.
Amikor a bőr megsült, megfordítjuk a húsokat, a maradék fűszert a bőrös felére szórjuk, s megsütjük a másik oldalt is.
Ha ez kész, egy kicsit lejjebb veszem a lángot, ekkor a hús már eresztett egy kis levet, s lefedjük egy fedővel, s 25 percig hagyjuk párolódni.
Amikor eltelt az idő, levesszük a fedőt és felöntjük a húst a borral. Továbbra is alacsony lángon főzzük egészen addig, amíg a bor nagy része el nem fő.
Ha nem tálalom azonnal, akkor itt a művelet befejeződik.
Ha közvetlenül tálaljuk, akkor beleöntjük a citromlevet és megszórjuk a tetejét apróra vágott petrezselyemmel, s max. 2-3 percig főzzük még tovább. (Ha a citromleves sokáig főzzük, megkeseredik.)
Ha nem közvetlenül tálaljuk, akkor várunk, s közvetlen tálalás előtt felmelegítjük a húst és a levet, s akkor öntjük bele a citromlevet és szórjuk meg petrezselyemmel.
Én leginkább zöld salátával eszem, de senki ne hagyja ki a szaft kenyérrel való tunkolását, mert isteni íze van. Máskülönben, bármilyen körettel tálalható.
Read more: http://rozmaringescsokolade.blogspot.com/#ixzz2DEeeITAr
ízlés szerint