
Vargányás szalonnás köleskása sertésszűzzel, tejfölös paprikás mártással
Az újra-trendi köles az örökös -magyar- kedvenc paprikás mártással, az illatos vargányával és a mindig-jó szalonnával: íme egy igazi OZ-remek! Ráérős őszi napokra!
Elkészítés
A húst ujjnyi darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
Aztán elkészítjük a kölest. Ehhez a vargányát már 1 órával korábban forró vízbe áztatjuk. A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
Megmossuk a kölest. Egy olyan lábast választunk, amelynek fedele van, és sütőbe is tehető.
Felforraljuk benne a vizet, beleszórjuk a kölest, a vargányát leszűrjük, összevagdaljuk, és a köleshez adjuk. Ha ismét felforrt, lefedjük, és a sütőbe tesszük 1 órára, de 45 perc elteltével a elzárjuk a hőt.
Miközben a köles párolódik, elkészítjük a mártást.
Apróra vágjuk a hagymát, felkockázzuk a kaliforniai paprikát.
A sertészsíron megpirítjuk a hagymát, hozzátesszük a paprikát, a paradicsompürét, sózzuk, és fűszerezzük pirospaprikával. Kis vizet öntünk rá, és puhára pároljuk.
A tejfölt összekeverjük a liszttel, és előbb a forró léből merünk hozzá néhány kanálnyit, majd az egészet az edénybe zúdítjuk, és gyorsan elkeverjük. Ezt követően a mártást mixerben (vagy botmixerrel) pürésítjük, majd visszaöntve a lábasba, kiforraljuk.
Amikor a mártás és a köles is kész, akkor fogunk neki a hús és a vargánya elkészítésének. Először a vargányákat nagy darabokra vágjuk, és a forró vajban hirtelen körbesütjük; kivesszük a serpenyőből, és a visszamaradt zsiradékon gyorsan megsütjük a húsdarabokat.
Tálalás
A kölest tálalógyűrű segítségével a tányérokra adagoljuk, köréöntünk a mártásból, és erre kerülnek a hús- és vargányadarabok; petrezselyemmel díszítjük.