Hirdetés
Kecskeméti barackos kölestorta - 12 szeletes

Kecskeméti barackos kölestorta - 12 szeletes

Egy igazi különlegesség, amely egyben egy régi alapanyag újjászületésének a nyitánya is! Zila László és Farkas Vilmos nálunk készítette el a "Kecskeméti barackos kölestortát", azaz a 2011-es év Magyarország tortáját. Íme a hivatalos recept.

Elkészítés ideje: 2 óra
Elkészítés nehézsége: 3
Elkészítés költsége: 2
Húsmentes étel
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják

Elkészítés

A sárgabaracköntet lefőzése:

Szezonálisan használhatunk friss illetve fagyasztott sárgabarackot. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. Tortába töltés előtt hűtsük vissza.

Illetve alternatíva ként ajánljuk az M-gel sárgabaracköntetét.

Köles alap lefőzése:

A hántolt kölest alaposan mossuk át forróvízzel. Majd folyamatos keverés mellett, főzzük puhára a tejjel a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat.

A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre a töltéshez.

Sütés:

A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral( érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni).

A maradék lefőtt, forró kölesalaphoz adjuk hozzá a túrót, az egész tojásokat, a mandulalisztet és a lenmag pelyhet. Majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 C-fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.

Betöltés:

A Zila tortaformába helyezzük bele a tortakarikát, és fújjuk ki formaleválasztóval.

A félretett és lehűtött 500 g kölesalaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack konzervet, az 50 g sárgabarack koncentrátumot, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. (Lefőzőtt zselatin elkészítése: 1 liter forrásban lévő vízhez 160 g zselatin por arányában). A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük.

Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe majd, ha keményre fagyott válaszuk le róla a szilikonformát.

Kikészítés:

A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracköntetet.

Díszítsük csokoládé lapból kivágott háromszöggel, és felezett sárgabarack konzervvel, amit a hosszabb eltarthatóság érdekében lekezelhetünk hideg zselével.

 

A Zila tortaforma megrendelhető itt!

Tálalás

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

Sárgabarack öntethez

230 g sárgabarack
70 g cukor
4.5 g pektin

Köles alapfőzethez:

290 g hántolt köles
1100 ml tej
260 g cukor
1 db vanília rúd
kikapart belseje
5 g só
60 g vaj
1 db citrom reszelt héja

Sütéshez:

960 g lefőzött köles alap
3 egész tojás
30 g mandulaliszt
70 g őrölt lenmag
vagy lenmagpehely
60 g áttört túró

Töltéshez:

100 g darabolt sárgabarackkonzerv
50 g sárgabarack koncentrátum
150 g felvert tejszínhab
100 g lefőzött zselatin

Kikészítéshez:

300 g sárgabarack öntet
40 g étcsokoládé
150 g felezett sárgabarack konzerv
20 g miroir natúr zselé

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés