
Tejfölös burgonyakrémleves vargányagombával
Az ősz színei és ízei köszönnek be konyhánkba ezzel a selymes állagú, melengető, varázslatos ízvilágú levessel. Az első kanál után már mosolyogni fog - garantáljuk!
Elkészítés
A szárított vargányát leöntjük 1 dl forró vízzel, és egy órán át duzzadni hagyjuk. A póréhagymát és a burgonyát megtisztítjuk; a pórét felaprítjuk, a burgonyát kockázzuk. A gombát kivesszük az áztatóvízből, és apróra vágjuk, a levet félretesszük. A vajat felmelegítjük, a póréhagymát megfuttatjuk rajta. Felöntjük a zöldségleves felével és a tejjel. Fűszerezzük majoránnával, babérlevéllel, majd hozzáadjuk a burgonyát és a gombát, sózzuk. Puhára főzzük.
Kivesszük a babérlevelet, beleöntjük a tejfölt, és összeturmixoljuk a levest, közben beleszórjuk a burgonyapüré port. Utánaízesítünk, beleszórjuk a gombaport is.
Megjegyzés: A "felöntésnél" használhatjuk a gomba áztatólevét is, együtt a zöldséglevessel.
Tálalás
Tálalásnál megszórjuk aprított petrezselyemmel, simára kevert tejföllel díszítjük; adhatunk hozzá pirított zsemlekockákat, vagy hajszálvékonyra szeletelt friss vargányát, esetleg hófehér csiperkegombát.