Hirdetés
Bajai pontyhalászlé házi készítésű gyufatésztával

Bajai pontyhalászlé házi készítésű gyufatésztával

Horgász a férje, barátja, apja, szomszédja? Főzzön halászlevet! Klasszikus karácsonyi menüt készít? Főzzön halászlevet! Egyszerűen csak szereti a halat? Főzzön halászlevet! Íme A recept!

Backward
Forward
Bezárás
Elkészítés ideje: 1 óra
Elkészítés nehézsége: 1
Elkészítés költsége: 2
Cukorbetegek is fogyaszthatják
Tejmentes étel

Elkészítés

A megtisztított  filéket kb. 2-3 mm-ként beirdaljuk, felszeleteljük és a darabokat  besózzuk úgy, hogy az irdalások közé is kerüljön só. 1-2,5 órát hagyjuk állni a sóban. (A sózást akkor végeztük el megfelelően, ha főzés közben sót nem, vagy csak minimális mennyiségben kell a léhez adnunk.) A halikrát, tejet, esetleg további belsőségeket külön tesszük, nem sózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.

A hagymát  belehelyezzük a fazékba  ráöntjük a vizet, és erős tűznél felforraljuk (fontos hogy a tűz erős legyen). A forrástól számított 3-4 perc elteltével belehelyezzük a pontyfiléket,majd miután ismét felforrt és a habját elfőtte rászórjuk a pirospaprikát is.10-15 perc főzés után beletesszük a belsőségeket, és beleöntjük a vörösbort. A vörösbor a csak a halhús és a belsőségek szétesését hivatott megakadályozni. Pár perc után beletesszük a csipőspaprikát majd izlés szerint sózzuk. A halászlé elkészültéig kb 30-40 perc szükséges a halhús felfővésétől számitva.

Tálalás

Sós vizben vagy kevés lemert halászlében kifőzzük a gyufatésztáttésztát. A tálalásnak több módja is van, van aki a tányérba egyszerre teszi bele a halat, a gyufatésztát és a halászlevet, van aki a halszeleteket külön tányérba helyezi és csak a halászlé és a gyufatészta elfogyaszása után  eszi meg.(ízlés vagy inkább megszokás szerint) tálaljuk.

Konyhatipp:

1kg hal = 1 szép fej vöröshagyma

1 liter víz = 1 púpozott evőkanál jó minőségű édes-nemes paprika

Fontos a hal besózása, és fontos, hogy a halászlé végig forrjon.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

3 kg pontyfilé
3 nagy hagyma
2 -
2.5 ek édes fűszerpaprika
(púpozott ek)
2 -
2.5 l víz
1 dl félszáraz vörösbor
3 db cseresznyepaprika
30 dkg gyufatészta
(házi készítésű)

További elnevezések:

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés