
Bajai pontyhalászlé házi készítésű gyufatésztával
Horgász a férje, barátja, apja, szomszédja? Főzzön halászlevet! Klasszikus karácsonyi menüt készít? Főzzön halászlevet! Egyszerűen csak szereti a halat? Főzzön halászlevet! Íme A recept!
Elkészítés
A megtisztított filéket kb. 2-3 mm-ként beirdaljuk, felszeleteljük és a darabokat besózzuk úgy, hogy az irdalások közé is kerüljön só. 1-2,5 órát hagyjuk állni a sóban. (A sózást akkor végeztük el megfelelően, ha főzés közben sót nem, vagy csak minimális mennyiségben kell a léhez adnunk.) A halikrát, tejet, esetleg további belsőségeket külön tesszük, nem sózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.
A hagymát belehelyezzük a fazékba ráöntjük a vizet, és erős tűznél felforraljuk (fontos hogy a tűz erős legyen). A forrástól számított 3-4 perc elteltével belehelyezzük a pontyfiléket,majd miután ismét felforrt és a habját elfőtte rászórjuk a pirospaprikát is.10-15 perc főzés után beletesszük a belsőségeket, és beleöntjük a vörösbort. A vörösbor a csak a halhús és a belsőségek szétesését hivatott megakadályozni. Pár perc után beletesszük a csipőspaprikát majd izlés szerint sózzuk. A halászlé elkészültéig kb 30-40 perc szükséges a halhús felfővésétől számitva.
Tálalás
Sós vizben vagy kevés lemert halászlében kifőzzük a gyufatésztáttésztát. A tálalásnak több módja is van, van aki a tányérba egyszerre teszi bele a halat, a gyufatésztát és a halászlevet, van aki a halszeleteket külön tányérba helyezi és csak a halászlé és a gyufatészta elfogyaszása után eszi meg.(ízlés vagy inkább megszokás szerint) tálaljuk.
Konyhatipp:
1kg hal = 1 szép fej vöröshagyma
1 liter víz = 1 púpozott evőkanál jó minőségű édes-nemes paprika
Fontos a hal besózása, és fontos, hogy a halászlé végig forrjon.