
Ponty kínai fűszerezésű zöldségekkel és zelleres rizzsel
Magyaros alapanyagokkal is varázsolhat egy "kis Kínát" a konyhájába, néhány igazán távolkeleties fűszer segítségével. Az eredmény könnyed és autentikus lesz. OZ ismét remekelt!
Elkészítés
Szálasra vágjuk a hagymát; a sárgarépát hosszában negyedeljük, majd srégen szeleteljük, a babot és a zellerszárat szintén ferdén vágjuk darabokra. A fokhagymát felkarikázzuk, a gyömbért megpucoljuk és teljesen apróra vágjuk. Wokban megforrósítjuk az olajat, és először a hagymát, majd a többi zöldséget adjuk hozzá. Az összes fűszert beletesszük.
A halat egy olyan lábasba tesszük, amelynek van fedője, és sütőben is használható (azaz nincsenek hőre lágyuló részei). A zöldséget a levével együtt a halra öntjük, összerázzuk, felforraljuk és lefedjük. Hozzáöntünk egy kis vizet. 150 fokosra előmelegített sütőbe tesszük kb. 20 percre. Ekkor ellenőrizzük, hogy a hal megfőtt-e, ha esetleg nem, akkor tovább pároljuk a sütőben.
Ha elég nagy a sütőnk, a hallal egyidejűleg elkészíthetjük benne a zelleres rizst is. Ehhez szintén olyan edényre van szükségünk, amelyet fedőstől a sütőbe tehetünk. Először a tűzhelyre kerül a lábas, felforrósítjuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a rizst, átkeverjük. A rizshez öntjük a vizet, sózzuk. Ha felforrt, lefedjük, és a 150 fokos sütőbe tesszük, ahol 20 percig pároljuk. Ha kész, belekeverjük az apróra vágott zellerlevelet.
Tálalás
A rizsből halmot formálunk a tányéron, a halat melléfektetjük, és ráöntjük a zöldséges mártást.