
Ponty gratinírozott burgonyával
Megbolondítaná kicsit a megszokott karácsonyi menüt? Netán horgász a férje/barátja/öccse/bátyja/apja/apósa? Ponytot készítene kicsit máshogyan, de mindenképpen finoman? Itt a recept!
Elkészítés
Előkészítés: A halat besózzuk. A füstölt szalonnát kockákra vágjuk. A burgonyakörethez szükséges hagymát felaprítjuk, a burgonyát meghámozzuk, és vékonyra gyaluljuk.
Sütés: A szalonnakockákat kisütjük, és kivesszük a zsírból. A halat megforgatjuk a lisztben. A szalonnazsíron röviden elősütjük, amíg a liszt kis színt nem kap a felületén. Kivesszük a zsírból, és félretesszük.
A maradék zsíron megpirítjuk a hagymát. Szűrőbe szedjük, és hagyjuk jól lecsepegni. (Ezt a zsírt már nem használjuk fel.) Egy keverőtálban összekeverjük a nagyon vékonyra gyalult krumplit a kisütött szalonnakockákkal, a lecsepegtetett hagymával, paradicsompürével, az Édes Annával, a fokhagymával, sózzuk, és egy magasfalú tepsibe öntjük, egyenletesen elrendezzük. Annyi tejet öntünk rá, hogy ellepje. 170-180 fokon addig sütjük, amíg a krumpli meg nem puhul, és szép színt nem kap. Ekkor a tetejére tesszük a halakat a bőrös felükkel felfelé, és a simára kevert tejföllel kicifrázzuk. 180 fokos sütőben kicsit pirítunk rajta.
Tálalás
Érdemes szép, tálalásra alkalmas sütőformában sütni, mert akkor ebben adhatjuk asztalra. A sütőből kivéve 10 percig pihentetjük, majd először a halakat tesszük a tányérokra, utána a burgonyát négyszögekre vágva lapátkanállal mellé helyezzük.