
Lazac párolt zöldségekkel és sáfránymártással
A lazac hálás konyhai alapanyag. Könnyű, gyors és egészséges ételek készíthetőek belőle a mindennapokban. Ugyanakkor, például egy ilyen selymes mártással, mint ebben a receptben, azonnal ünnepi köntösbe bújhat.
Elkészítés
A zöldségeket megpucoljuk. A hagymát, a céklát és a sárgarépát a „v” gyalun legyaluljuk. A spenótot vagy mángoldot felaprítjuk. Összekeverjük sóval és kis olívaolajjal. A gőzsütőben 100 fokon 35 percig pároljuk. Ha ilyen készülékünk nincs, egy nagyobb lábasba öntsünk kétujjnyi vizet, helyezzünk bele párolóbetétet, erre tegyük a zöldségeket. Fedjük le az edényt, így pároljuk a zöldségeket 35 percig.
Közben elkészítjük a halat: besózzuk, borsozzuk és a citrom levével, illetve az olívaolajjal meglocsoljuk, egy párolótepsibe tesszük. Amikor a zöldség már 20 perce párolódik, akkor tesszük be a gőzsütőbe a halat is 15 percre. Gőzsütő nélkül ugyanúgy járunk el a lazaccal is, amint azt a zöldségnél leírtuk.
Amíg a hal és a zöldség megpárolódik, összeállítjuk a sáfránymártást.
A hagymát nagyon apróra vágjuk, és a vajon megpároljuk, majd felöntjük a Martinivel, és körülbelül öt percig forraljuk. Hozzáöntjük a tejet, fűszerezzük a paella fűszerkeverékkel; a tejszínt és a lisztetet simára keverjük, és a hagymához adjuk. Sózzuk, hozzáadjuk a citromlét, és jól kiforraljuk. Mixerben (vagy botmixerrel) teljesen simára pürésítjük.
Tálalás
A sáfránymártásból a tálaló tányérra terítünk, erre halmozzuk a zöldséget, és a tetejére fektetjük a párolt halat.