
Citromos őzpaprikás
Ezt a paprikást tulajdonképpen bármilyen vadhúsból készíthetjük, akár többféle „maradékból” is. Az eredmény viszont nem lesz ám akármilyen!!!
Elkészítés
A kukta használata erősen javasolt, mivel nagy mértékben lerövidítheti a főzési időt. Természetesen, egyszerű fazékban is elkészíthető, de akkor az elkészítési idő hosszabb lesz a receptben megjelöltnél.
Előkészítés: A húst nagyobb kockákra vágjuk, a fokhagymagerezdeket megpucoljuk, a hagymát felaprítjuk.
Sütés: Az olajat felforrósítjuk, beledobjuk a hagymát, egy kicsit átpirítjuk (enyhén barnásra), majd hozzáadjuk a húst, a fűszereket a só kivételével, és egy kis vizet öntünk rá. Sózzuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy a húsok „csúcsai” kimeredezzenek belőle. Lereszeljük a citrom héját, a fokhagymát apróra vágjuk (át is préselhetjük). Beletesszük mindkettőt. Ezután lezárjuk a kuktát, beállítjuk a húsfőző programra és kb. 30 percen át főzzük a húst. Amennyiben sima fazekat használunk, kis lángon főzzük kb. egy órát, de mindenképpen addig, amíg a hús meg nem puhul.
A félóra (vagy sima fazéknál kb. egy óra) elteltével, a lisztből és a tejfölből habarást készítünk, belemerünk egy merőkanálnyi szaftot és simára keverjük a tejfeles lisztet, majd ezt beleöntjük az őzpaprikásba. Újra felforraljuk a paprikást.
Tálalás
A paprikást nokedlivel tálaljuk. Díszítésként citromfű-levelet tehetünk rá.