
Sertés souvlaki grillezve görög uborkasalátával rukicuki összedobva
Kint a kertben, egy grillen sütögetve, esetleg egy pohár ouzoval a kézben, a kék ég alatt, barátokkal, családdal... Könnyen teremthet egy kis görögös hangulatot, amiben tökéletes társ lesz ez az étel párosítás is.
Elkészítés
A tarjaszeleteket 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Összekeverjük a fűszerkeverékkel és az olívaolajjal, és egy műanyag edénybe tesszük, amelynek teteje is van. Szorosra nyomkodjuk, hogy ne maradjon levegő a kockák között. A legfelső húsokra szorosan rányomunk egy darab folpack fóliát, így magakadályozzuk, hogy a legfelső húsok a levegővel érintkezzenek. Lefedjük a tálat vagy dobozt, és másnapig a húst a hűtőszekrényben érleljük.
A húskockákat kivesszük az olajból, hagyjuk lecsepegni a felesleges olajat, majd nyársakra húzzuk a kockákat, és minden oldalról megsózzuk. A forró grillre tesszük és körbesütjük körülbelül 6 – 8 perc alatt. A sütési idő nagyban függ a grill hőmérsékletétől.
Közben elkészítjük az uborkasalátát.
Az uborkákat meghámozzuk és legyaluljuk. A tejfölt összekeverjük az oregánóval, az áttört fokhagymagerezddel, a sóval, a borecettel és az olívaolajjal. Sós-savanykás mártást kell, hogy kapjunk. Azonnal összekeverjük a legyalult uborkával. Ha szükséges, ízlés szerint lehet még sózni, ecetezni. A magyaros, előre besózott uborkasalátától ez eltér abban, hogy itt az uborka frissen kerül a mártásba és rögtön lehet, sőt kellene is fogyasztani mielőtt az uborka meglöttyed. Ha valaki az uborkát csak sóval puhítva szereti, akkor természetesen így is el lehet készíteni.
Tálalás
A kész nyársakat tálra szedjük, a grillezett zöldséget melléjük tesszük, az uborkasalátát külön tányéron adjuk az asztalra. Citromgerezdekkel, és kis vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük.