Tapas: citromos húsgolyócskák édesköményes paradicsomszósszal
Spanyol különlegesség a "tapas" - apró falatkákat jelez, amivel régen lefedték a borosboharakat, hogy ne szálljon bele bogárka - és hogy valami majd felitassa az alkoholt a gyomorban. Ezt a falatkát ne tegyük a pohár tetjére, viszont mindenképpen kóstoljuk meg!
Elkészítés
Egy kb. 2 literes fazékba öntjük a vizet. (Megjegyzés: Sanyi a filmben azt állítja, hogy 2 liter vizet teszünk fel - ez csak nyelvbotlás.) A főzővízbe való hagymát apróra vágjuk, majd a többi fűszerrel együtt a vízhez adjuk. A fazekat feltesszük a tűzhelyre, amíg felforr, összeállítjuk a húsgombócok masszáját. Ehhez először megtisztítjuk, és apróra vágjuk a hagymát és a fokhagymát, majd összekeverjük az összes hozzávalót, a fűszerekkel együtt. A citrom héjából kb. két csíkot felaprítunk nagyon apróra - ezt is hozzátesszük. A zsemlemorzsát aszerint adagoljuk, hogy mennyire áll össze a húsgombóc masszája. Ha a víz már forr a fazékban, a masszából kisebb golyókat formázunk, ezeket a vízbe tesszük és egy órán át takaréklángon főzzük. Utána szűrőkanállal kiemeljük, tálba tesszük.
A paradicsommártáshoz apróra vágjuk a hagymát, majd az olívaolajon megpároljuk a cukorral és az édeskömény maggal. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és rövid pirítás után felöntjük a gombócok maradék főzőlevéből nagyjából 3 dl-vel. Ízesítjük a citromlével, illetve a héjjal, sóval, borssal utánafűszerezzük. A húsgolyókat a forró mártásba tesszük, összeforraljuk.
Tálalás
Tálalásnál megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, és bagettet kínálunk hozzá.