Hirdetés
Tapas: citromos húsgolyócskák édesköményes paradicsomszósszal

Tapas: citromos húsgolyócskák édesköményes paradicsomszósszal

Spanyol különlegesség a "tapas" - apró falatkákat jelez, amivel régen lefedték a borosboharakat, hogy ne szálljon bele bogárka - és hogy valami majd felitassa az alkoholt a gyomorban. Ezt a falatkát ne tegyük a pohár tetjére, viszont mindenképpen kóstoljuk meg!

Backward
Forward
Bezárás
Elkészítés ideje: 1 óra 30 perc
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 1
Cukorbetegek is fogyaszthatják
Tejmentes étel

Elkészítés

Egy kb. 2 literes fazékba öntjük a vizet. (Megjegyzés: Sanyi a filmben azt állítja, hogy 2 liter vizet teszünk fel - ez csak nyelvbotlás.) A főzővízbe való hagymát apróra vágjuk, majd a többi fűszerrel együtt a vízhez adjuk. A fazekat feltesszük a tűzhelyre, amíg felforr, összeállítjuk a húsgombócok masszáját. Ehhez először megtisztítjuk, és apróra vágjuk a hagymát és a fokhagymát, majd összekeverjük az összes hozzávalót, a fűszerekkel együtt. A citrom héjából kb. két csíkot felaprítunk nagyon apróra - ezt is hozzátesszük. A zsemlemorzsát aszerint adagoljuk, hogy mennyire áll össze a húsgombóc masszája. Ha a víz már forr a fazékban, a masszából kisebb golyókat formázunk, ezeket a vízbe tesszük és egy órán át takaréklángon főzzük. Utána szűrőkanállal kiemeljük, tálba tesszük.

A paradicsommártáshoz apróra vágjuk a hagymát, majd az olívaolajon megpároljuk a cukorral és az édeskömény maggal. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és rövid pirítás után felöntjük a gombócok maradék főzőlevéből nagyjából 3 dl-vel. Ízesítjük a citromlével, illetve a héjjal, sóval, borssal utánafűszerezzük. A húsgolyókat a forró mártásba tesszük, összeforraljuk.

Tálalás

Tálalásnál megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, és bagettet kínálunk hozzá.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

Húsgolyókhoz:

50 dkg darált hús
3 ek zsemlemorzsa
10 dkg hagyma
5 db áttört fokhagymagerezd
0.5 tk őrölt bors
1 tk őrölt koriander
1 tk reszelt citromhéj
1 db tojás

Főzővízhez:

kb.
7 dl víz
(ami ellepi a golyókat)
1 tk édesköménymag
1 tk reszelt citromhéj
10 dkg hagyma

Paradicsommártáshoz:

0.5 dl olívaolaj
10 dkg hagyma
1 tk cukor
1 tk édesköménymag
2 ek sűrített paradicsom
1 ek citromlé
1 tk citromhéj
őrölt bors
2 -
3 dl főzőlé

Tálaláshoz

bagett
1 csokor friss, aprított petrezselyemzöld

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés