
Simon István: Csatári sonkás palacsinta
Legeslegelső nyertesünk remeke ez az étel, amit ugyan előételként tartunk számon, de főfogásként is megállja a helyét. Igazi magyaros ízek, egy kis csavarral! Az Ön konyhájában is győztes fogás lesz, az biztos!
Elkészítés
A palacsintatésztához egy mélyebb tálat választunk. Beletesszük a lisztet, majd a tojást, sózzuk és ráöntjük a tejet. Összekeverjük, majd hozzáadagoljuk a szénsavas vizet. Amikor a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb állagoz kapunk, akkor borsozzuk, beletesszük a mustárt és az apróra vágott sonkát is. Pár percig állni hagyjuk, eközben a tejfelben elkeverjük a fokhagymát, előkészítünk egy közepes méretű hőálló tálat, 200 fokra állítva bekapcsoljuk a sütőt. Elkezdjük megsütni a palacsintákat: megkenjük a serpenyőt egy kis olajjal, majd merőkanállal szétterítünk egy adag tésztát. Ha egy kicsit átsült, megfordítjuk.
Ahogy elkészülnek, azonnal megkenjük a fokhagymás tejfellel a felső felüket és egy kis halom reszelt sajtot teszünk mindegyikbe, a tészták végeit behajtjuk, szorosan egymás mellé helyezzük őket a tálba. A maradék tejfellel megkenjük a palacsinták tetejét és kb. 15 percig sütjük úgy, hogy az utolsó pár percben felső sütés menjen légkeveréssel. Akkor az igazi, ha kicsit megpirul a teteje.