
Stollen torta
A német-szász karácsonyi gasztronómiai hagyományok főszereplőjét ezúttal egy Zila-forma köntösébe bújtatta Farkas Vilmos mestercukrász. Így az eredmény nemcsak finom, hanem garantáltan gyönyörű is.
Elkészítés
A vajat felolvasztjuk vízgőz felett, a gőzhöz szükséges vízbe beleöntjük a mazsolát ázni. Lereszeljük a megtisztított narancs és a citrom héját.
Egy nagy edényben a lereszelt héjakat összekeverjük az élesztővel, a porcukorral, a mandulával, a lecsepegtetett mazsolával, a tojássárgákkal és az olvasztott vajjal. A tojásfehérjéket felverjük a kristálycukorral, nem túl kemény habbá. Hozzáadjuk a mandulás egyveleghez, hablapáttal óvatosan összeforgatjuk és hozzáadjuk a lisztet.
A Zila tortaformát kifújjuk tortaleválasztó spray-vel vagy kikenjük olvasztott vajjal, és hézagmentesen beletöltjük a masszát (ezt segítendő, nyugodtan odaütögethetjük a tortaformát az asztalhoz).
190°C-os előremelegített sütőben légkeverésen 40 perc alatt készre sütjük.
Amíg sül, elkészíthetjük az öntetet: az állati eredetű tejszínt gőzölésig hevítjük a vanília kikapart belsejével, majd a felhevített tejszínt a fehér csokira öntjük, pár percig állni hagyjuk, majd csomómentesre óvatosan elkeverjük. Utána hagyjuk kihűlni.
Ha a torta megsült, fordítsuk át, és válasszuk le a szilikonformát és a tortagyűrűt. A torta tetejét és oldalát megkenjük egy kis olvasztott vajjal, és meghintjük porcukorral.
Amikor kihűlt, beletöltjük a krémet a torta üregeibe.
Tálalás
Filézett narancsszeletekkel díszíthetjük a tortaszeleteket, amiket a "jelölés" mentén kell elvágni.