
Mézeskalács
Ha máskor nem is, ilyenkor beengedjük a gyerekeket a konyhába! Ha nincs saját, hívjunk át a szomszédból! Vagy, mi válunk ismét gyermekké - ahogy Sanyi is tette Farkas Vilmos, mestercukrászunk oldalán. Nézzék és készítsék! Ne egyedül!
Elkészítés
A mézet és a zsírt (vagy vajat) gőz felett felolvasztjuk és összekeverjük. A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát is és a mézes fűszerkeveréket. A meleg mézes keveréket ráöntjük a lisztes keverékhez, hozzáadjuk a tojásokat is. Összegyúrjuk alaposan, és egy éjszakára (de legalább négy órára) hűtőbe tesszük. Lágynak fog tűnni a tészta, de nem kell megijedni: másnapra pont jó. Amikor elővesszük, öt kisebb gombócba szedjük, átgyúrogatjuk kissé, majd újra pihentetjük 1-1,5 órát. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, körülbelül kisujjnyi vastagságúra, mézeskalács formákkal kiszaggatjuk. 160 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Amikor kihűltek, mázzal díszítjük a mézeskalácsokat. Ehhez felverjük a tojásfehérjét még nem teljesen keményre, hozzáadjuk a többször átszitált porcukor felét, továbbkeverjük, majd hozzáadjuk a cukor másik felét és az ecetet. Kis zacskóba tesszük, amelynek a végére lyukat vágunk, és kezdhetjük a díszítést.
Tálalás
Már csak egy szép tálalótálra kell elrendeznünk a szép mézeskalácsokat. Jól záródó dobozban hosszú ideig eltartható.