Mákos-aszalt gyümölcsös kockák csoki ganache-sal töltve
Mónika ebben a receptben leginkább a "haladóbb" gasztromágusokat szólítja meg. A kissé idő- és különleges eszköz-igényes édesség mindenképpen megéri a rászánt energiát: gyönyörű és ízletes finomság lesz az eredmény, elismerő pillantásokkal körítve!
Elkészítés
Az aszalt gyümölcsöket aprítóban összevágatjuk, majd annyi tejben, amennyi éppen ellepi, 6-8 percre feltesszük főni. Időközben utánaöntünk még egy kis tejet, ha nagyon eltűnne. Kevergetni kell, nehogy odakapjon. Hagyjuk kihűlni.
Amíg hűl, elkészítjük a krémet, pontosabban a ganache-t. A tejszínt melegíteni kezdjük egy tejforraló lábasban, majd beletördeljük a csokit. Kevergetjük, amíg a csoki felolvad, és akkor el is zárjuk alatta a hőt, véletlenül sem forraljuk fel! Hagyjuk hűlni.
A puha vajat kikeverjük a vanília kikapart belsejével (kézi vagy gépi habverővel). Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd hozzáadjuk a mákot. Ezután jöhet bele a gyümölcsös pép, a sütőporral elkevert liszt, a lekvár, a rumaroma. Jól elkeverjük.
A formát befújjuk a leválasztó spray-vel (vagy kivajazzuk), a sütőből előzetesen kivett rácsra helyezzük, és ekkor töltjük bele a süti tésztáját. Teletöltve ugyanis már eléggé nehézkes mozgatni, könnyen pórul járhatunk.
A rácsot a munkaasztalhoz ütögetjük, hogy tömörödjön a tészta, és jól elsimítgatjuk a tetejét.
180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
A kész tésztáról azonnal eltávolítjuk a formát. Ha kihűlt, a jelzés mentén felvágjuk, és megtöltjük a még nem teljesen hideg csoki ganache-sal.
Megjegyzés: Ezt a süteményt a legkönyebben egy Zila-tortaformával lehet elkészíteni.
Tálalás
Amikor teljesen hideg, felvert tejszínhabbal díszítjük.