Hirdetés
Mákos-aszalt gyümölcsös kockák csoki ganache-sal töltve

Mákos-aszalt gyümölcsös kockák csoki ganache-sal töltve

Mónika ebben a receptben leginkább a "haladóbb" gasztromágusokat szólítja meg. A kissé idő- és különleges eszköz-igényes édesség mindenképpen megéri a rászánt energiát: gyönyörű és ízletes finomság lesz az eredmény, elismerő pillantásokkal körítve!

Backward
Forward
Bezárás
Elkészítés ideje: 1 óra 30 perc
Elkészítés nehézsége: 3
Elkészítés költsége: 1
Húsmentes étel

Elkészítés

Az aszalt gyümölcsöket aprítóban összevágatjuk, majd annyi tejben, amennyi éppen ellepi, 6-8 percre feltesszük főni. Időközben utánaöntünk még egy kis tejet, ha nagyon eltűnne. Kevergetni kell, nehogy odakapjon. Hagyjuk kihűlni.

Amíg hűl, elkészítjük a krémet, pontosabban a ganache-t. A tejszínt melegíteni kezdjük egy tejforraló lábasban, majd beletördeljük a csokit. Kevergetjük, amíg a csoki felolvad, és akkor el is zárjuk alatta a hőt, véletlenül sem forraljuk fel! Hagyjuk hűlni.

A puha vajat kikeverjük a vanília kikapart belsejével (kézi vagy gépi habverővel). Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd hozzáadjuk a mákot. Ezután jöhet bele a gyümölcsös pép, a sütőporral elkevert liszt, a lekvár, a rumaroma. Jól elkeverjük.

A formát befújjuk a leválasztó spray-vel (vagy kivajazzuk), a sütőből előzetesen kivett rácsra helyezzük, és ekkor töltjük bele a süti tésztáját. Teletöltve ugyanis már eléggé nehézkes mozgatni, könnyen pórul járhatunk.
A rácsot a munkaasztalhoz ütögetjük, hogy tömörödjön a tészta, és jól elsimítgatjuk a tetejét.
180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

A kész tésztáról azonnal eltávolítjuk a formát. Ha kihűlt, a jelzés mentén felvágjuk, és megtöltjük a még nem teljesen hideg csoki ganache-sal.

Megjegyzés: Ezt a süteményt a legkönyebben egy Zila-tortaformával lehet elkészíteni.

Tálalás

Amikor teljesen hideg, felvert tejszínhabbal díszítjük.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

A tésztához

15 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt vegyes gyümölcs
tej
17.5 dkg vaj
vaníliarúd kikapart belseje
3 db tojás
20 dkg darált mák
10 dkg liszt
3 ek szilvalekvár
0.5 csomag sütőpor
1 kk rumaroma

A krémhez

15 dkg étcsokoládé
1.5 dl tejszín

A díszítéshez

tejszínhab

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés