
Leveles tésztakosárkák szatmári szilvalekváros mascarponéval
A szatmári szilvalekvár egy örök érték. A mascarpone pedig elég fiatalnak tekinthető a magyar gasztrokultúrkörben. A találkozásuk végzetes mivoltát tapasztalhatja meg Ön is, ha ezt a receptet választja.
Elkészítés
A leveles tésztát kitekerjük, a lapot 12 négyzetre vágjuk. Egy muffintepsi 12 mélyedését kivajazzuk, kibéleljük a tésztadarabokkal, egy villával megszúrkáljuk kicsit az aljukat. Az így kapott kosárkákat 200 fokon 25 perc alatt megsütjük.
Amíg a tészta sül, elkészítjük a rösztert: a szilvát kimagozzuk, és hosszában négyfele vágjuk. Ha nagyobb és / vagy kerekebb szilvával dolgozzunk, akkor természetesen több részre is vághatjuk, a könnyebb kezelhetőség végett. A Metaxával nagy lángon gyorsan összefőzzük, fahéjjal ízesítjük. A gyümölcsöt nem szabad teljesen puhára főzni, kicsit maradjon roppanós. A végén hozzáadjuk a szilvalekvárt, ezzel sűrítjük.
A mascarponét összekeverjük a szilvalekvárral, a citrom reszelt héjával és egy kiskanál citromlével.
Tálalás
Desszertes tányérokra teszünk a röszterből, erre ültetjük a kosárkákat, és elosztjuk bennük a mascarpone-krémet.