Hirdetés
Házi almás-mákos rétes

Házi almás-mákos rétes

Úgy vártuk "amatőr mesterünket", Verusst és az ő rétesét, mint egy igazi szenzációt: kézzel nyújtja a rétestésztát! Nahát! És aztán, Veruss olyan mosolyogva és könnyedén suhant végig az elkészítésen, hogy elhitette: bátran belevághatunk mi is! Sikerülhet és sikerülni fog!

Elkészítés ideje: 60 perc
Elkészítés nehézsége: 3
Elkészítés költsége: 1
Húsmentes étel

Elkészítés

A hozzávalóknál megadott mennyiségek 3 rúd tésztához és 1 rúd töltelékhez elegendőek.

A liszteket egy tálba szitáljuk. A melegvízben feloldjuk a sót és hozzákeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet. Összegyúrjuk és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Akkor jó, mikor, fényes, hólyagos a tészta és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát.

Háromfelé vágjuk, kevés olajjal kikent kis tálkákba tesszük a gombócokat és a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal és 30 percig folpack-al letakarva, langyos helyen pihentetjük. A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz, az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, belisztezzük és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája.

Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan megkenjük olvasztott zsírral. A töltelék változó lehet. Ez alkalommal almás-mákos töltelékkel töltjük. Miután a tölteléket kis kupacokban elterítjük a tészta teljes felületén, az abrosz segítségével lazán feltekerjük. A tetejét lehet olvasztott zsírral elkevert tejföllel, vagy tojássárgájával is kenni. Mi a tojássárgájánál maradtunk. Van, aki a töltés előtt zsírt és tejfölt csepegtet a tésztára és úgy teszi rá a tölteléket. Az, hogy milyen töltelékkel töltjük, csak az ízlésünkre és a fantáziánkra van bízva.

A töltelék elkészítése:
A mákot a cukorral összekeverjük, beletesszük egy edénybe és annyi tejet öntünk hozzá, amennyivel sűrű masszát kapunk, belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a mazsolát és kissé megfőzzük. Az almákat megmossuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kinyomjuk a levét, és hozzáadjuk a mákhoz a búzadarával együtt.

Megtöltjük a rétest, feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük és szilikon lappal bélelt tepsire tesszük. Előmelegített sütőben 200 fokon, 15-20 perc alatt pirosra sütjük. A töltelékeknél arra kell figyelni, hogy ha lédúsabb a töltelék, tegyünk egy kevés búzadarát vagy finom morzsát a tésztára, vagy magába a töltelékbe, hogy ne áztassa el a tésztánkat.

Sokféle variációt kitalálhatunk, friss illetve aszalt gyümölcsökkel, túróval, mákkal, dióval, mogyoróval, és természetesen sós töltelékkel is készíthetjük, húsos, halas, zöldséges, zöldfűszeres ragukkal.

Tálalás

Mikor megsült, felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

Tésztához

25 dkg rétesliszt
25 dkg fehérliszt
2 ek kacsazsír
langyos
1 db tojás
2-
2.5 dl meleg víz
1 tk só
1 tk ecet 10%-os

Töltelékhez

25 dkg darált mák
10 dkg nádcukor
barna
3 db alma
5 dkg mazsola
1.5 dl tej
1 ek búzadara
fél citrom reszelt héja

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés