
Eper lasagne
Ha létezne desszert-szépségverseny, OZ ezen remekét bizonyára neveznénk; és, szerintünk, komoly esélyei lennének a dobogóra! Túl a szépségen, ez az étel újító, finom és gyorsan elkészíthető is!
Elkészítés
A lasagnelapokat forró, sós vízben kifőzzük, konyharuhára szedjük és leszárítjuk. Mindegyik lapot kettévágjuk, és így összesen húsz négyzetet kapunk. Közepükön kis, kereszt alakú bemetszést ejtünk, majd a négyzeteket forró olajban világosbarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni.
Közben a ricottát, ha nagyon száraz, krémesre keverjük a tejszínnel, ha nem, akkor csak ízesítjük a zöldcitrom levével és a reszelt héjjal, édesítjük a vaníliás cukorral, végül belekeverjük a lecsepegtetett zöldborsot. Ha valaki édesen szereti, tehet hozzá még porcukrot, ha savanykásan, akkor még zöldcitrom-levet.
Az epreket szeleteljük fel, de hagyjunk néhányat egészben a díszítéshez.
Egy tányérra teszünk a krémből, erre jön egy négyzet, majd a krém,erre az eperszeletkék, lap, krém, eper - ezt addig ismételjük, amíg adagonként öt lapot fel nem használunk. A tetejére egy kis krém jön, erre díszítésként az egészben hagyott eperszemek. Egyszerűbb variáció: az epret kockákra vágjuk, és elkeverjük a krémben. Díszítéshez itt is adagonként egy szem epret egészben hagyunk.
Megjegyzés: Szeretnénk jelezni, hogy a filmen a Buza Sándor által "felolvasott" információ a ricottáról teljes egészében kedvenc konyhai kotnyelesünk kitalálciója!
Tálalás
Tálaláskor megszórjuk porcukorral és a zöldcitrom reszelt héjával.