
Diós bejgli
Karácsony, húsvét… de nem is kell keresni az alkalmat, hogy elkészítsük saját bejglinket! Pihentetés, száradás, megszurkálás, gyorsan megy minden! Éééés: nem reped, fényes, mosolygós.
Elkészítés
Előkészítés:
A tepsit (30x40 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel jól összedolgozzuk. A tésztából négy cipót formázunk, és hideg helyen fél órát pihentetjük.
A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral, a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a diót. A diós tölteléket rummal ízesítjük és belekeverjük a megmosott mazsolát. A tölteléket hagyjuk kihűlni.
A pihentetett tésztát kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket úgy, hogy a két szélére ne kerüljön. A tészta szélét behajtjuk, majd feltekerjük. A tészta nyújtásánál a deszkát és a tésztát ne lisztezzük!
A bejgliket egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, megkenjük tojássárgájával, majd hűvös helyen kb. egy órát száradni hagyjuk. Ezután tojásfehérjével kenjük meg a tésztákat és újabb egy órát hagyjuk száradni. A bejgliket több helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni, így nem reped ki a tészta.
Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160°C (előmelegítve)
Gáz: 3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Tálalás
A kihűlt bejglit szeleteljük és tányérra rendezzük.