Hirdetés
Citromisu

Citromisu

Az édesség és Buza Sanyi mellett, felbukkan egy nő is! Nem akárki, hanem a laptopkonyha sztár-gasztrobloggere, Kalmár Mónika, alias Maimoni! Az ő saját kreációja ez az üdítő finomság.

Backward
Forward
Bezárás
Elkészítés ideje: 45 perc + 12 óra
Elkészítés nehézsége: 1
Elkészítés költsége: 1
Húsmentes étel

Elkészítés

Első lépésben lemon curd-öt készítünk. Ehhez vízfürdőre lesz szükségünk: előveszünk egy akkora lábast, amekkorába bele tudunk tenni egy jénai vagy fém tálat úgy, hogy az alja ne érjen túlságosan az edény aljára. A fém- vagy jénaiban fogunk dolgozni, a lábasba pedig kétujjnyi vizet engedünk, és a tűzhelyen melegíteni kezdjük. Amikor a víz a lábasban forrni kezd, akkor van készen a vízfürdőnk: a keletkező gőz hőjére van ugyanis szükségünk, ez fogja megfőzni a krémünket. (A tál alja ne lógjon a vízbe!)

A tálba beletörjük a négy tojást, összekeverjük a cukorral és a citromlével, és a vízfürdőre tesszük. Addig keverjük a habverővel - tulajdonképpen folyamatosan -, amíg láthatóan krémes nem lesz a masszánk - ez nagyjából negyed óra alatt megvan.

Kivesszük a tálat a vízfürdőből, és megvárjuk, amíg a krém legalább langyosra hűl. Ekkor belekeverjük a görög joghurtot. (Aki nem tud ilyet vásárolni, csepegtessen le kb. 70 dkg ( vagy akár két nagy pohár) natúr jogurtot egy sűrűszövésű szűrőn, legalább fél napig, de jobb, ha tovább.)

Az elkészített málnaszörpöt (vagy gyümölcsteát) mélytányérba öntjük.
Egy négyszögletű jénai tálba (amelyikben mondjuk a Tiramisut szoktuk összeállítani) lerakunk egy sor piskótát úgy, hogy az egyik oldalát belemártjuk a szörpbe, és a bemártott oldal kerül felülre (a gravitáció úgyis lefelé húzza a folyadékot).

A krémet gondolatban két nagyobb, és egy kisebb részre osztjuk. Az első réteg piskótára öntjük az egyik nagyobb részt, aztán újabb sor bemártott piskóta jón, majd a másik nagyobb rész citromkrém, újabb piskóta, és a tetejére kenjük a maradékot - vékony réteg lesz csak. Habbá verjük a tejszínt a porcukorral, és ezzel díszítjük a sütemény tetejét.

Legjobb, ha este el tudjuk készíteni, mert másnapra gyönyörűen összeáll, és szépen adagolható lesz. 

Tálalás

Lehetőleg másnap tálaljuk, kisebb "kockákat" kihasítva a szépen rétegelt desszertből. Esetleg egy mentalevéllel díszíthetjük; adhatunk mellé még tejszínhabot.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

4 db tojás
15 dkg nádcukor
3 db citrom leve
400 g natúr görög joghurt
40 dkg babapiskóta
kb.
4 dl higított málnaszörp
vagy tea
2.5 dl habtejszín
3 ek porcukor

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés