Bejgli

Bejgli

Lássuk be: a bejgli egy karácsonyi "kötelező gyakorlat". Amely során minden háziasszony végig izgul: vajon kireped-e vagy sem. Itt egy finom bejgli receptet és profi trükköket tanulhat meg.

Backward
Forward
Bezárás
Elkészítés ideje: 2 óra
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 2
Húsmentes étel

Elkészítés

A tészta elkészítése:

Az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt.

A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük (az élesztőt nem szükséges felfuttatnunk).

A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót, a reszelt citrom- és narancshéjat, majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral. Végül összegyúrjuk a tejes résszel. Ügyeljünk rá, hogy gyors, és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok, és ez árt a tészta szerkezetének. Amint a tészta összeállt, osszuk 4 db 245 g-os részre majd felgömbölyítve és letakarva pihentessük a hűtőben.

Közben elkészítjük a tölteléket. Keverjük össze az édesmorzsával a mákot vagy a diót. Az összes többi anyagot tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (mák, dió, morzsa), és keverjük össze. Kihűlés után, mérjünk belőle 240 g-os darabokat.

A lehűlt tésztákat nyújtsuk ki kb. 20x25 cm-es téglalapokká. A tölteléket úgy oszlassuk el rajtuk, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen. A tészta két szélét hajtsuk befelé. Majd tekerjük fel a bejgliket, buborékmentesen.

Kenjük le a bejgliket 2db sárgája és egy darab egész tojás keverékével. Majd tegyük hűvös száraz helyre pihenni, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor kenjük meg vékonyan tojásfehérjével, és ezt is hagyjuk rászáradni. Ha megszáradt, villával szurkáljuk meg, és 200 fokos előmelegített sütőben kb. 25- 30 perc alatt süssük készre. Kisülés után formázzuk meg óvatosan a rudakat. A hűvös száraz helyen tárolt bejgli 30 napig eltartható, de frissen az igazi.

 

Tálalás

Tippek a jó beigli készítéséhez: 

Mitől reped a beigli a sütőben? 

Figyeljünk oda, hogy a tészta, és a töltelék azonos keménységűre készüljön. Ha túl lágy a töltelék, akkor a belőle kisülő vízgőz szétrepeszti a tésztát. Ha túl kemény a töltelék, akkor a szárazság miatt fog szétrepedni.

Az is probléma, ha túl sok cukrot tartalmaz a töltelék. Ilyenkor sütés közben kiolvad, mivel a többi összetevő már nem tudja felszívni az aránytalanul sok cukrot, és szétcsapja a tésztát a sütőben.

Ugyanez a probléma lép fel, ha túl zsíros tölteléket készítünk.

A tészta recepttől függetlenül is szétrepedhet. Ez akkor fordulhat elő, ha például túl vékonyra nyújtjuk a tésztát, vagy ha a töltelék szétosztása közben durván nyomkodva megsértjük a tésztát. Illetve, ha sütés előtt elfelejtjük megszurkálni a beiglit.

Sütés közben is probléma lehet, ha túl forróra állítjuk a sütőt. Ilyenkor a külső réteg túl gyorsan kérgesedik, és a belső szaftos részből kiáramló gőzök szétrepesztik a sütemény kérgét.

A lényeg viszont ha kireped, ha nem, hogy finom legyen.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

Tésztához

1 dl tej
2 db tojás sárgája
10 g élesztő
52 dkg liszt
5 dkg porcukor
2 csipet só
16 dkg vaj
10 dkg mangalica sertészsír
1 db vaníliarúd kikapart belseje
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja

Töltelékhez

120 ml víz
12.5 dkg cukor
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
1 db vaníliarúd kikapart belseje
1 csipet őrölt fahéj
1 maroknyi mazsola
21 dkg darált dió
vagy mák
3 dkg édesmorzsa

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés