1 kg báránycomb
1-2 fej fokhagyma
1 l tej
3 rozmaring ág
zsír
színes bors
szerecsendió
gyömbér
só
6-7 babérlevél
2 szelet rozskenyér
mandula
fahéj
Sherry (dry)
2-3 dl hús alaplé
250 g házi tejföl
friss vegyes zöld saláta
sherry balzsamecet
extra szűz olívaolaj
piros húsos paprika (pl.kápai)
100 g napraforgó-, boróka mag
20 dkg juhsajt
0,5 kg burgonya
zsálya
sajt
vaj
1 doboz oliva bogyó
30 g mandulaszelet
A vendégek számához mérten vételezzünk báránycombot, egészben (számoljuk le a csontos részt). Kicsontozás után dörzsöljük be a húst összezúzott 1-2 fej fokhagymával és tegyük a méretének megfelelő edénybe, öntsünk rá tejet és 1 éjszakára pihentessük. Ettől nagyon puha lesz és még az is repetázni fog, aki nem szereti a bárány- ill. birka húst (a kellemetlennek vélt illatokat elveszi).
Másnap csepegtessük le a tejtől, majd szintén a méretének megfelelő sütő edénybe helyezzük. Fűszerezzük 3 rozmaringággal, egész színes borssal, frissen reszelt szerecsendióval, gyömbérrel, sóval és 6-7 babérlevéllel. Tegyünk annyi zsiradékot rá, hogy épp ellepje, és lassú tűzön (kb. 90-120C), épp bugyogjon, süssük meg, úgy 6-8 órán át (azaz konfitáljuk). Az edényben tálalásig állhat, így nem szárad ki és nem hűl el. Porhanyós marad. Közvetlenül fogyasztás előtt nagy lapos tálaló edénybe helyezzük, hogy könnyen és szépen lehessen szelni.
Közben elkészíthető a mandulamártás. A báránysült zsiradékából kiveszünk egy közepes serpenyőbe, majd a kiszárított 2 szelet rozskenyeret belemorzsolunk és pirosra pirítjuk. Hozzáadjuk a darált mandulát és fahéjat. Apránként sherry-t és hús alaplevet öntünk rá, amit még felvesz, hogy ne legyen túl híg az állaga. Majd közepes tűzön 5-10 percig főzzük, be kell sűrűsödnie. Majd belekeverünk házi tejfölt, de arányosan, hogy ne nyomja agyon az ízt, csak hozzátegyen, ezzel krémesítjük.
Köretként friss vegyes zöld salátát halomba rakunk és tálalás előtt ízlés szerint sherry balzsamecettel ill. extra szűz olívaolajjal gyengén meglocsoljuk. A piros közepes méretű húsos paprikát (pl. kápai) mosás után félbevágjuk (torzsával együtt), magokat kivesszük, majd vágott szélével felfelé olajozott tepsibe rakjuk, belsejébe napraforgó-, fenyőmagot és juhsajtot teszünk. Olívaolajjal megcsepegtetjük és egy kis cherry bort öntünk rá. A paprika mellé félbevágott, héjában félig előfőzött burgonya tehető, vegyesen. A burgonyára friss zsálya reszelék, ízlés szerint sajt/sajtok, a sajt alá vaj és a tetejére oliva bogyó helyezhető. A sütőbe megpirítjuk (200C, 20-30perc) egy kicsit, hogy 3/4-ig átsüljön a paprika ill. a teteje egy kicsit grillesedjen, illetve a sajt megpiruljon a burgonyán.
Tálaláskor mindenből adunk egy kicsit egy nagy szép tányérra és a mártást részben a húsra, részben a hús mellé a tálra öntjük, majd az egészet megszórjuk frissen pirított mandulaszeletekkel, ízlésesen. Száraz sherry bor jól illik hozzá.