Hirdetés

Báránysült, vörösboros mártással, erdei gyümölcsökkel, burgonyafánkkal

Báránysült, vörösboros mártással, erdei gyümölcsökkel, burgonyafánkkal
Készítette:veruss
Elkészítés ideje: 120 perc
Elkészítés nehézsége: Közepes

Hozzávalók

1,5 kg csontozott báránycomb
2 fej vöröshagyma
3-4 db nagyobb gomba
1 evőkanál dijoni mustár
2 teáskanál apróra vágott friss rozmaring
1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
4-5 gerezd aprított fokhagyma
1 kiskanál frissen őrölt színes bors
1 evőkanál sűrített paradicsom
2 dl olivaolaj
1,5 dl száraz vörösbor
5 dkg vaj
5 dl húsleves

25 dkg fagyasztott erdei vegyes gyümölcs

Hozzávalók a burgonyafánkhoz:
20 dkg burgonya
25 dkg liszt
1 tojássárgája
1 dkg élesztő
1/2 dl tej
1 mokkáskanál cukor
1 dkg olvasztott vaj

bors
szerecsendió
zsiradék a sütéshez

Elkészítés

A báránycombot előző nap megtisztítjuk, éles késsel lehártyázzuk, a mustárral, olivaolajjal, fokhagymával, fűszerekkel (só kivételével) jól záródó edényben bepácoljuk. (A fűszereket jól beledörzsöljük a résekbe is.)
Másnap beáztatjuk a Pataki tálat, a bepácolt bárányt zsírosabb oldalával lefelé sütőtálba tesszük, ráöntjük a pácot, a hagymákat és a gombát negyedelve köré tesszük, majd hozzáadjuk a húslevest. 220 fokos sütőben sütjük kb. 15-20 percig, amíg jól átmelegszik, majd átfordítjuk és 170 fokon pároljuk-sütjük kb. 90 percig míg a hús puha nem lesz.
Sütés közben ellenőrizzük, ha elfővi a levét, vízzel pótoljuk.
A sütés utolsó harmadában levesszük a fedőt, hogy szép színt kapjon.
Miután megsült kivesszük az edényből, melegen tartjuk.
A pecsenye levet kézi mixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a vörösbort, hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon, majd beleteszsük az erdei gyümölcsöket, 5 percig főzzük, majd beletesszük a vajat és ezzel beforraljuk a mártást, ha szükséges, utána ízesítünk sóval, borssal. Ízlés szerint, lehet cukrot is bele tenni, hogy pikánsabb legyen a mártás.
A burgonyát sós vízben, héjástól megfőzzük, majd meghámozva, burgonyatörővel összetörjük.
Hozzá szitáljuk a lisztet, az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy mokkáskanál cukorral. A tészta többi hozzávalójával bedagasztjuk, 45-50 percig kelesztjük.
A tésztát, miután megkelt, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, és forró zsiradékban kisütjük. Papírtörlőre szedjük és leitatjuk róla a felesleges zsírt.

Tálalás

A bárányt szeletelve, burgonya fánkkal és gyümölcs mártással tálaljuk.


Ez a főétel kitűnő ünnepi fogás.
A bárányhús nem csak ízletes de nagyon egészséges, egyike azon húsételeknek amelyek igen pozitívan hatnak a szervezetünkre. Könnyen emészthető, ezért diétás ételként is ajánlják. Nagyon finom ízű hús, bár sokan ódzkodnak tőle, de ha kellőképp le van tisztítva és jól van fűszerezve, rendkivűl finom ételeket lehet belőle készíteni. Kissé vadhúsra emlékeztető íze mellé jól passzol az erdei gyümölcsök és a bor fanyarsága.


http://szilvasgomboc-veruss.blogspot.com

Hirdetés
Hirdetés