Hirdetés

Grillázs készítése

A grillázst krémek, krémes édességek ízesítéséhez, torták, fagylaltok díszítéséhez használhatjuk, de önmagában is finom csemege. A meseszép grillázstorta remekekről nem is beszélve!

Olajos magvakból, pl. mandulából készítik, de nálunk leggyakrabban diót használnak fel.
Jó minőségű, vastag aljú lábosban készítsük, így kevésbé éghet le.

 

A hivatalos leírás alapján cukorszirupot kell készíteni 7 dl víz és 20 dkg cukor felhasználásával, amit melegíteni, lassú tűzön forralni kell világos karamell fázisig és ekkor kell belekeverni a felszeletelt mandulát, vagy felaprított diót (10-15 dkg). Ebben az esetben fontos, hogy a cukor feloldódjon mielőtt felforraljuk, mert kikristályosodik és opálos lesz. Kevergetni az oldódás során néhányszor lehet, de forráskor már soha. Az elszíneződés kezdetétől nagyon gyorsan elkészül, ha túl sötét lesz, akkor kellemetlen, keserű ízűvé válik.

Egy vékonyan megolajozott sütőlemezre (vagy alufóliára) borítjuk és vékony rétegben szétterítjük. Hagyjuk kihűlni. Ezt követően apríthatjuk céljainknak megfelelő méretűre tördeléssel, konyharuhába csomagolva kisebb tarabokra roppanthatjuk egy klopfoló vagy nyújtófa segítségével, de a legegyszerűbb konyhai robotgéppel aprítani.

 

Sokan nem készítenek cukorszirupot, hanem egyszerűen megolvasztják a cukrot állandó kevergetés mellett. Amikor felolvad, hozzáadjuk a diót, a szép szín eléréséig tovább karamellizáljuk. Ezt követően a korábban leírtaknak megfelelően terítjük szét és aprítjuk.

 

Amatőr mesterünk grillázskészítését itt követheti nyomon a rusztikus, diógrillázsos csupa csoki torta elkészítése során.