Hirdetés

Mézeskalács

2011-12-18 22:46:00

A karácsonyi készülődés alappillére a mézeskalács-készítés. Ez hozza meg az illatokat, hiszen benne van minden olyan fűszer, ami az ünnepet idézi. Ez hozza meg a hangulatot is, hiszen a gyerekeket is bevonhatjuk a készítésébe – nagyon élvezetes, felér egy kézműves foglalkozással.

Akkor pedig mi kell még? Illatok, hangulat, családi együttlét már megvan!
Nos, nem ártana még egy jó recept! Íme, Farkas Vilmos mestercukrászé, aki ezt a laptopkonyha.hu kamerái előtt is elkészítette.

Íme:

Az egész tojást, a sárgájukat és a porcukrot összekeverjük, hozzáadjuk a zsírt és a mézet. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszerkeveréket, és ezt elvegyítjük a mézes keverékkel. Összegyúrjuk alaposan, és egy éjszakára (de legalább négy órára) hűtőbe tesszük. Lágynak fog tűnni a tészta, de nem kell megijedni: másnapra pont jó. Amikor elővesszük, öt kisebb gombócba szedjük, átgyúrogatjuk kissé, majd újra pihentetjük 1-1,5 órát.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk körülbelül kisujjnyi vastagságúra, mézeskalács-formákkal kiszaggatjuk. 160 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.

Amikor kihűltek, mázzal díszítjük a mézeskalácsokat. Ehhez felverjük a tojásfehérjét még nem teljesen keményre, hozzáadjuk a többször átszitált porcukor felét, továbbkeverjük, majd jöhet a cukor másik fele és az ecet. Kis zacskóba tesszük, amelynek a végére lyukat vágunk, és kezdhetjük a díszítést.

Ehető ajándékok

Nem feltétlenül kell áruházak katalógusait bújni ahhoz, hogy kellemes meglepetésekben részesíthessük szeretteinket: készítsünk ajándékot saját kezű­leg. Az alábbi­akban néhány egyszerű ötletet mutatunk be.

Az alábbi áfonyás-diós muffinkeverék elkészítéséhez egy mutatós literes befőttesüvegbe rétegez­zük az alábbiakat: 1/3 bögre liszt, elkeverve benne 1 csomag sütőpor, 1 bögre durvára darált dió, 1 bögre cukor, fél kk. só, 1 bögre aszalt áfonya. Az üveget lezárjuk, díszítjük, és 12 papír muffinformát, illetve a következő használati utasítást mellékeljük hozzá:

„Áfonyás-diós muffin

Hozzávalók: 1 üveg áfo­nyás-diós muffinkeverék, 3/4 bögre tej, 6 dkg ol­vasztott vaj, 2 tojás.

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A muffinpapírokat helyez­zük el a muffintepsiben.
2. Öntsük az üveg tartalmát egy tálba, egy másik edényben hab-
verővel keverjük ki a vajat, a tojást és a tejet, majd adjuk a lisztes
keve­rék­hez. A masszát osszuk el a formákba.
3. Süssük a süteményeket 25 percig, majd hagyjuk a for­mában hűlni 5 percig, ezután vegyük ki onnan."

Készíthetünk fűszeres ecetet, illetve fűszerolajat is: egy mutatós, 2 vagy 2,5 dl-s üvegbe töltsünk 3 púpozott evőka­nál­nyi szárított zöld fű­szert – például tárkonyt, vagy bazsalikomot, roz­maringot – és töltsük rá a 10%-os ecetet. Zárjuk le az üveget, és érleljük a tar­talmát két hétig. A fűszerolajhoz szintén kell egy üveg, zöld fűszerek, fok­hagyma, esetleg chili­paprika. Helyezzük el az üvegben a szárított fűszernövé­nyeket, a kissé megtört fok­hagymagerezdet, illetve a chilipap­ri­kát, és öntsük fel jó minőségű olívaolajjal. Zárjuk le, mint az ecetet, és ennek is adjunk két hetet a tökéletessé váláshoz. Még éppen van annyi idő karácsonyig…