Hirdetés

Gesztenyével töltött pulykamell

2011-11-22 22:27:00

Karácsonyt idéző ételt javasol ma OZ, a laptopkonyha.hu séfje, amelyet érdemes még most, a gesztenyeszezon közepén kipróbálni – friss gyümölccsel.

Elkészítés:

Egy órával a használat előtt hideg vízbe áztatjuk a római tálat. A pulykamellszeleteket a kezünkkel szépen ellapítjuk. Nagy, lapos szeleteket kell, hogy kapjunk. Összeállítjuk a tölteléket, de előtte egy megjegyzés: a mézeskalács-fűszerkeveréknél nem adtunk meg mennyiséget, ugyanis az megbolondítja az egész ízvilágot. Így aztán mindenki annyit tegyen bele, amennyire „bolondosan” szeretné fogyasztani.

A kezünkkel egy edénybe morzsoljuk a főtt gesztenyét, hozzáadjuk a diót és a fűszereket. Ráütjük a tojásokat, összekeverjük. A pulykamellszeleteket kicsit megsózzuk, és a hosszabb oldaluk szélére halmozunk a töltelékből. Feltekerjük a húst, és begöngyöljük a szalonnába. Zsineggel átkötjük. Kivesszük a római tálat a vízből, beletesszük a roládokat, aláöntjük a bort, és mellétesszük a vajat. Lefedjük a tálat, majd hideg sütőbe tesszük. A hőmérsékletet 200 fokra állítjuk, és 45 percig sütjük a húst.

Amíg a hús sül, elkészítjük a burgonyafánk alapját, a krumplipürét. A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben nagyon puhára megfőzzük. Amikor készen van, leszűrjük és krumplinyomóval (vagy villával) szétnyomjuk. Hozzáadjuk a vajat, és hozzáadagoljuk a tejet, a tojássárgákat és a sajtot is.

Amikor idáig jutottunk, már készen kell lennie a húsnak; kivesszük a tálat a sütőből, óvatosan leemeljük a tetejét. Kiszedjük a tekercseket, és a szafthoz öntjük a tejszínt, összekeverjük, ha szükséges, utánasózunk. Visszahelyezzük a húsokat a tálba, lefedjük. A sütő hőmérsékletét 180 fokra mérsékeljük.

Visszatérünk a burgonyafánkokhoz. Egy nyomózsákba töltjük a masszát, és a zacskó sarkára lyukat vágunk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és erre mintegy 10 cm átmérőjű karikákat nyomunk a zsákból kör alakban, úgy, hogy egy körön többször is végigmegyünk (így lesz egy kis magassága is a fánknak).

Amerikai típusú „donought”-okra hasonlító karikákat kell kapnunk. A fánkok tetejét megszórjuk mandulapehellyel, és 180 fokon 10–15 percig sütjük, amíg a mandula meg nem pirul egy kicsit. Amikor készen vannak, a közepükbe kanalazunk egy-egy kanálka lekvárt.

Hozzávalók

A húshoz – 4 szelet pulykamellfilé, 20 dkg baconszalonna, 2 dl muskotályos bor, 2 dl tejszín

A töltelékhez – 20 dkg főtt gesztenye, 20 dkg dió durvára vágva, bors, mézeskalács fűszerkeverék, só

A mandulás burgonya¬fánkhoz – 1 dl tej, 3 db

tojás sárgája, 10 dkg trappista sajt reszelve, 10 dkg mandulapehely, 10 dkg áfonyalekvár, 5 dkg vaj, só

 

A római tál titka

A receptben római tálat használunk. Ebben a cserépedényben nagyon ízletes ételeket készíthetünk el zsiradék hozzáadása nélkül, így a fogás egészségesebb is lesz. Két alapvető, és könnyen követhető szabályt kell betartanunk. Az egyik, hogy használat előtt az edényt be kell áztatni. Ez azt a célt szolgálja, hogy a sütés során a víz fokozatosan tudjon elpárologni, biztosítva ezzel, hogy a benne sülő étel ne száradjon ki. Minél hosszabb sütési időt tervezünk, annál tovább áztassuk. Mindig hideg sütőbe kell betenni az edényt, és úgy indítani a sütést, különben az edény szétrepedhet. Nem ajánlott azonnal nagyon melegre kapcsolni, a fokozatosság itt is az étel minőségét emeli.