Hirdetés

Sajttorta cseresznyedzsemtetővel

2012-09-21 18:34:00

Sütés nélküli desszert a gasztroblogger Gizi ajánlásával. A laptopkonyha.hu receptje.
Sajttorta cseresznyedzsemtetővel

Rengeteg dologra felhasználható a laptopkonyha.hu receptje. Például arra, hogy bemutassuk, micsoda remek „amatőr mesterek” fordultak és fordulnak meg a konyhastúdiójukban. Ugyanis a mai gyönyörű és ízletes alkotás a honlap egyik játékának a nyerteséé, akit a gasztrobloggerek világában „Giziként” ismernek. Ő készítette el ezt a finomságot nekünk.

És rögtön jön a második pompás dolog ezzel a recepttel kapcsolatban: olyan könnyű, sütés nélküli édességet ajánlunk, amelyet bárki – tényleg bárki – képes otthon ugyanilyen gyönyörűre elkészíteni. Nem kell hozzá cukrászképzettség, sem több évtizedes nagymamai rutin, hanem csak egy adag elhatározás.

Arra is jó ürügy ez a desszert, hogy most, amikor nagyjából végeztünk a nagy nyári lekvárfőzéssel és befőttkészítéssel (esetleg még a szilvával bíbelődhettünk egy kicsit mostanság), máris leemelhetünk egy frissen eltett üveget a polcról, méghozzá egy cseresznyedzsemeset. Viszont, ha nincs ilyenünk, akkor itt a ragyogó alkalom, hogy megtanuljuk, hogyan kell könnyedén olyan cseresznyedzsemet (vagy meggyet) készíteni, mint amilyen ezt a tortát díszíti.

Meglepő gyakorlatra is alkalmas ez a torta. Buza Sándor, a laptopkonyha.hu
főkotnyelese hamar rá is jött: kiváló bemelegítő feladat ez azoknak, akik beszédet készülnek tartani.

Próbálják csak többször elismételni szépen hangsúlyozva, hogy „sajttor-
ta cseresznyedzsemtetővel”. Ugye? Esetleg, ha gyerekkel készítik, közben nyelvtörőként is alkalmazhatják – jó móka lesz!

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban, ez a torta arra lesz igazán jó, hogy meglepjük egy finomsággal a családunkat. Vagy esetleg egy kollégánkat; ahogy most mi ezt tesszük a laptopkonyha.hu gasztrobloggerével, Kalmár Mónikával. Innen gratulálunk neki a Goldenblog idei helyezéséért (ez már nem az első), és kívánunk egy nagyon különleges születésnapot.

Így készítsük el a tortát

A kétféle kekszet finomra összeaprítjuk. A margarint felolvasztjuk, majd az aprított kekszhez öntjük és jól összedolgozzuk. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a kekszes masszát, és tenyérrel jól ellapogatjuk. Hűtőbe tesszük pihentetni. Közben el lehet készíteni a cseresznyetetőt és a krémet.

A cseresznyét apróbb darabokra aprítjuk, majd egy serpenyőbe tesszük. Egy pici vizet (vagy befőttlevet) öntünk alá, majd ízlés szerinti mennyiségű cukrot, vaníliás cukrot, cherry brandy aromát és reszelt narancshéjat adunk hozzá. Felforraljuk, majd lassú tűzön körülbelül 10 percig főzzük. Ezalatt nekiláthatunk a krémnek.

A mascarponét a porcukorral, a vaníliás cukorral és a citromlével habosra keverjük. A Hulalát kemény habbá verjük, majd óvatosan az előzőleg jól kikevert krémhez keverjük. A hűtőből kivesszük a tortaalapot, majd a formából kivéve lehúzzuk róla a sütőpapírt és visszahelyezzük a formába. A tetejére kanalazzuk a habos krémet, majd visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen a hab (körülbelül egy óra elég).

Befejezzük a cseresznyedzsemet is: a keményítőt pici vízzel simára keverjük, majd állandó keverés mellett a cseresznyéhez öntjük. Addig főzzük, míg besűrűsödik, majd kihűtjük. Tálalás előtt a teljesen kihűlt dzsemet a torta tetejére kanalazzuk, majd mielőtt felszolgálnánk,  vízbe mártott késsel felszeleteljük.

Hozzávalók

A tésztához: 15 dkg Győri Édes vaníliás keksz, 15 dkg Győri Édes kakaós keksz, 10 dkg margarin
A habos krémhez: 25 dkg mascarpone, 15 dkg porcukor, 2 csomag vaníliáscukor, 1 db citrom leve, 2 dl habtejszín (Hulala)
A cseresznyedzsemhez: 50 dkg magozott cseresznye (befőtt v. fagyasztott), cukor, vaníliáscukor, cherry brandy aroma, reszelt narancshéj, kis víz v. befőttlé, 1 ek étkezési keményítő