Hirdetés

Almás-fahéjas kosárkák

2012-09-07 22:18:00

A laptopkonyha.hu ajánlata. Vendégváró falatok, amelyek sörözéshez, kávézáshoz is remekül illenek.
Almás-fahéjas kosárkák

OZ, a www.laptopkonyha.hu séfje is előrukkol tízórai-javaslattal: figyelem, könnyen a gyerekek és a szülők kedvencévé válhat ez a gyümölcsös sütemény.

Alapja egy olyan vajas tészta, amely számtalanképpen variálható, ráadásul, ha nagyobb adagot készítünk belőle, akár 3-4 napon át bármikor remek vendégváró falatokat, akár sósakat, akár édeseket varázsolhatunk az asztalra. Sörözéshez, kávézáshoz is jól illik az ebből készült sütemény.

A hideg vajat hideg késsel kis kockákra vágjuk, és összekeverjük a hideg liszttel; gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől. Sózzuk, majd apránként hozzáöntjük a hideg vizet, és addig gyúrjuk, amíg már nem ragad a kezünkhöz. Utána nyújtjuk, vagy kézzel lapítjuk adagokra. A fel nem használt tésztát folpackba csomagolva hűtőszekrényben tárolhatjuk néhány napig.

A fahéjas-almás kosárkákhoz is elkészítjük a vajas alaptésztát, amelyet hűtőben pihentetünk.

A tejszínt összekeverjük a tojás sárgájával, kevés sóval ízesítjük. Az almát meghámozzuk, egészen kicsi kockákra vágjuk, meglocsoljuk kis citromlével, összekeverjük a dióval, a kétféle cukorral, a fahéjjal.

A sütőt előmelegítjük 180 fokosra légkeveréses üzemmódban (alsó-felső sütés esetén 190 fokosra).

A vajas alaptésztából kis darabokat vágunk, ezeket a tenyerünkben kis lapokká formázzuk, és a lapokkal kibéleljük a muffintepsi mélyedéseit. Minden tésztakosárba teszünk az almás keverékből egy evőkanálnyit, majd ráöntjük a tojásos tejszínt úgy, hogy ellepje. 180 fokon addig sütjük, amíg szép színt nem kap – ez sütőtől függően kb. 10–15 perc. Hidegen, melegen egyaránt finom. Aki édesen szereti, tálalás előtt megszórhatja még porcukorral.

Hozzávalók

fél adag vajas alaptészta
3-4 db alma
citromlé
2 csomag vaníliáscukor
fahéj
2 tk. cukor
2 ek. darált dió

A tojásos tejszínhez:
2,5 dl tejszín
1 db tojás sárgája


A vajas alaptészta hozzávalói:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
2 dl víz
1 tk. só

ÖTLETTÁR - Mit csomagoljak a gyereknek?

Az iskola kezdetével újra előtérbe kerül a dilemma a tízórai körül.


Fotó: Katona László

A jó tízórai ismérvei a következők: egészséges, rendszeres, változatos és finom. Szakemberek szerint gyermekkorban az ízlés még viszonylag könnyen formálható, ezért érdemes próbálkozni újabb alapanyagokkal. A szokásos zsemle helyett például bevethetjük a tortillát, a pitát, a magos-rozsos kiflit; a felvágott helyett, mellett tehetünk bele avokádó- vagy csicseriborsókrémet, túrókrémet különböző ízesítéssel.

Készíthetünk házi májpástétomot: a lesütött májat összeturmixoljuk némi vajjal, fokhagymával, hagymával, mustárral, különböző fűszerekkel – így biztosak lehetünk abban, hogy az ezzel készített szendvics nem tartalmaz egészségtelen adalékanyagokat. Csipszek, csokik, cukrok helyett tegyünk a gyerek uzsonnás- dobozába hasábokra vágott sárgarépát, karalábét, szőlőt, almát, csak csepegtessük le egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg.

Az ilyen apróságok adagolására megfelelő néhány kis szilikon muffinforma, ezeket el tudjuk helyezni az uzsonnás-dobozban a szendvics mellett, és elférnek benne a darabolt zöldségek, gyümölcsök. Ne felejtsünk el megfelelő mennyiségű folyadékról gondoskodni a gyermek számára, elsősorban víz, ásványvíz vagy gyümölcs-, illetve zöldséglé formájában. A cukros üdítőket lehetőség szerint kerüljük.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ajánlása szerint a gyerekek táplálkozása többek között akkor optimális, ha mindennap levest is tartalmazó meleg ebédet kapnak, ha az egyes étkezések a növényi mellett állati eredetű fehérjét is tartalmaznak, ha hetente legalább egyszer szerepel hal a menüben.

Fontos, hogy fogyasszanak teljes kiőrlésű pékárut, gabonapelyhet a gyerekek; az ételeket ne sózzuk túlzottan, annál inkább használjunk viszont friss (vagy szárított) zöld fűszereket.