Hirdetés

Hogyan süssünk jó halat grillezve, parázson

2012-08-07 11:11:00

A laptopkonyha.hu e heti nyári ajánlatát érdemes gyakorta elkészíteni, mert egészséges és könnyű. Grillezési tanácsok OZ-tól.
Hogyan süssünk jó halat grillezve, parázson

OZ, a laptopkonyha.hu séfje szívesen készít halat grillen. Ehhez vagy egy speciális halsütő rácsot használ – amelybe belehelyezi a halat, és úgy teszi a grillre –, vagy pedig gázüzemeltetésű grillsütőn süti a halat.

Amennyiben nem áll rendelkezésünkre sem ez, sem az, és mégis grillezni szeretnénk a halakat, akkor arra ügyeljünk mindenképpen, hogy csak parázsló, izzó tűz felett lássunk neki a halak sütésének, és nagyon körültekintően forgassuk őket, hiszen könnyen széteshet a hús.

És most jöjjön néhány halfajta és a rájuk vonatkozó grillezési tanácsok.

Ha szardíniát készítünk, a halak sütése előtt (akár 24 órával is) összeállítjuk a petrezselymes grillolajat: összekeverjük az olívaolajat az áttört fokhagymagerezdekkel és az apróra vágott petrezselyemmel.

A forró grill-lapot bekenjük olívaolajjal, és szórunk rá egy kis sót azért, hogy ne ragadjon hozzá a hal. Rátesszük a szardíniákat. A halak felső részét sózzuk. Megfordítjuk, tovább pirítjuk. Amikor már majdnem kész (alig pár perc), akkor megkenjük a petrezselymes grillolajjal. Még egy percig sütjük, és már készen is van. A szardíniákat megszórjuk friss vágott petrezselyemmel, és citrommal, kenyérrel, esetleg egy könnyed salátával tálaljuk.



Makréla készítésekor a sütőlapot felforrósítjuk, bekenjük egy kis olívaolajjal, sózzuk. A makréla hasüregébe teszünk egy rozmaringágat. A sütőlapra helyezzük, többször átforgatjuk, persze óvatosan.

Közben elkészíthetjük a grillolajat, de természetesen ezt a sütést megelőzően is megtehetjük (sőt, akár előző este is!). Belenyomjuk a fokhagymagerezdeket egy tálba, hozzáadjuk az apróra vágott rozmaringot (vagy a szárított rozmaringot), és ráöntjük az olívaolajat. Alaposan összekeverjük. Amikor a hal már majdnem készen van, megkenjük ezzel a grillolajjal, és tovább sütjük egy kicsit. Ha szükséges, a végén megsózzuk a halat.

Megjegyzés: mielőtt a halat sütni kezdjük, érdemes egy széltében kettévágott fokhagymát is rádobni az olajjal bekent sütőlapra, vágott felével lefelé. A halat tálra tesszük, facsarunk rá citromot, és megszórjuk friss vágott petrezselyemmel. Kenyérrel, salátával ehetjük.