Hirdetés

Narancsos-mézes csülök

2012-02-09 22:35:00

Az biztos, hogy ma OZ, a laptopkonyha.hu séfje egy olyan melengető, igazi télre való receptet kínál, amelyben a maci kedvenc eledele is benne van: a méz!

Ezen a héten szinte elkerülhetetlen az időjárásról beszélni. Fogcsikorgató hideg? Huszonöt éve nem látott zimankó? Közben eljött február 2., Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe, a maga néphiedelmével, a medvével kapcsolatban. Kibújt? Visszament? Akkor hosszú és hideg telünk lesz? Nagy Lajos Képtelen természetrajza szerint a medve sokkal ravaszabb, mint ahogy azt a nép gondolja: „Ha szép idő van, kinn marad, azért, mert szép idő van, ha pedig csúnya idő van, akkor visszamegy a barlangjába, azért, mert juj, de csúnya idő van odakinn. Ez a lehető legkörmönfontabb gondolkodás, amit a medve még azáltal is komplikál, hogy nem pont gyertyaszentelőkor bújik elő, hanem csak úgy gyertyaszentelő tájban, egy kicsit korábban, vagy egy kicsit későbben, csak azért, hogy a néphit egyáltalában ne tudjon rajta eligazodni.”

Mit jósolt? Majd utólag kiderül! Az biztos, hogy ma OZ, a laptopkonyha.hu séfje egy olyan melengető, igazi télre való receptet kínál, amelyben a maci kedvenc eledele is van: méz!

Narancsmázas sült csülök rozmaringgal

A csülköket kuktába tesszük a fehérborral, majd annyi vizet öntünk hozzá, hogy teljesen ellepje, és fűszerezzük, beledobjuk a fokhagymát. Körülbelül 45 percig főzzük. Megvárjuk, amíg a gőz távozik (vagy kiengedjük) a kuktából, és ellenőrizzük a húst: akkor kész, ha teljesen megpuhult, és a csont könnyen kihúzható belőle. A csülökkel egy időben a burgonyákat héjastól megfőzzük, utána hideg vízzel teljesen lehűtjük.

 

Miközben a csülök fő, elkészítjük a sütőmázat. A narancslét kis lábasban összekeverjük a mézzel, a mustárral, a cukorral és pici sóval. Beforraljuk a mennyiség felére. A sütőt 200 fokosra előmelegítjük, felső sütésre kapcsolva. Amikor a hús megpuhult, kivesszük a kuktából, és áttesszük egy tepsibe. Hagyjuk kicsit kihűlni. A csülköket hosszában bevágjuk a csontig, azt kivesszük, és a húsokat a bőrös felükkel felfelé kiterítjük. A főzővízből annyit teszünk hozzá, hogy a tepsi alját 1 cm magasan ellepje. A mázzal megkenjük a bőrt, és a tepsit a forró sütőbe tesszük grill funkcióban. Körülbelül ötpercenként átkenjük, amíg szép színt nem kap, ez mintegy 20–30 perc.

A lehűlt burgonyát meghámozzuk. Egy lábasban felforrósítjuk az olajat, és a burgonyákat sárgásra sütjük benne. A radicchiót és a cikóriát csíkokra vágjuk, és egy serpenyőben olívaolajon átsütjük. Sózzuk, meglocsoljuk 2-3 ek. balzsamecettel. Ha leve javát elpárologta, kész. A sütőlébe dobunk 1 kis vajat, elkeverjük. A tányérokra teszünk egy-egy csülköt, öntünk alá a léből és teszünk a burgonyából. A salátát tálalógyűrűbe töltjük.

Hozzávalók

A legfőbb: 4 db első csülök, nyers

A főzőléhez: 0,5 l fehérbor, 1 tk. szárított rozmaring, 1 db citromhéj (kb. 5 cm-es), só, 1 tk. szemes bors, 1 fej fokhagyma

A sütőmázhoz 2 dl frissen facsart narancslé, 1 tk.cukor, 2 ek. méz, 1 tk.angol mustár, só

A körethez: 40 dkg apró ¬szemű burgonya, 20 dkg radicchio saláta, 20 dkg

cikória, balzsamecet, olívaolaj, só, olívaolaj a sütéshez

A tálaláshoz: 1 ek. vaj

 

Gyógyító méz

Reneszánszát éli a méz, ez a természetes édesí¬tőszer, amely jó példa arra, hogy nem feltétlenül egészségtelen az, ami finom. A mézben gyümölcs-, szőlő- és tejcukor is található, ám egyik sem alakul át szervezetünkben zsírrá: a gyümölcscukor a májban glikogénként raktározódik, a szőlőcukor elég az izmokban, a tejcukrot a bél hasznos mikroorganizmusai használják fel.

Nyugodtan használjuk süteményeink vagy a különböző folyadékok, tea, kávé ízesítésére, hiszen nem okoz fogszuvasodást, mivel fertőtlenítő anyagai ezt gátolják. Antibakteriális, gyulladásgátló, nyugtató és fájdalomcsillapító hatása is van, ezért szokták javasolni különböző gyulladásos betegségek esetén, sőt, már az ókori Egyiptomban is használták külsőleg, sebek kezelésére, így azok nem fertőződtek el.

A mézben levő virágpor prosztatint tartalmaz, ezért a dülmirigy(prosztata)-gyulladás megelőzésére, illetve kezelésére is alkalmas. Attól függően, hogy milyen fajtájú mézről beszélünk, a jó tulajdonságok kiegészülnek az adott növény hatásával – így például a hársmézet kifejezetten ajánlják depressziós betegek számára, elismert idegcsillapító hatása miatt.