Hirdetés

Szeptemberben rendezik meg az Ifjúsági Szakács Világbajnokságot Budapesten

2015-03-13 07:11:47

Az idén 25 éves Chain des Rotisseurs magyar tagozata jubileumának megünneplésére Budapesten rendezi meg a világszervezet ifjúsági szakács világbajnokságát. Szeptember 11-én, Budapesten versenyez majd 20 ország egy-egy, 27 év alatti versenyzője.

A jövő generációjának támogatása

A tavaly májusban a Budapesti Gazdasági Főiskolán megtartott hazai verseny győztese Horváth Ákos volt, aki a budapesti Arany Kaviár ifjú szakácsa. Ő képviselte Magyarországot 2014. szeptember 5-én Durbanben, Dél-Afrikában a Nemzetközi Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon, ahol 20 versenyző közül a negyedik helyezést érte el. De nem csupán Horváth Ákos, hanem sok más ismert hazai séf karrierje indult a junior verseny dobogós helyezésével, például Kovács Lázár az USA-ban, Götz Zsolt Szingapúrban, Szulló Szabina Párizsban, Széll Tamás Dél-Afrikában, Ádám Csaba Németországban szerzett érmet. Az idei világversenyen a Chaine des Rotisseurs hazai szervezete a tavasszal megrendezésre kerülő versenyen választja majd ki a magyar indulót.

 

szakácsverseny

A verseny szabályai – anonim versenyzők

A szervezet eddig több, mint negyven alkalommal rendezte meg a rangos eseményt. Az Ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek el, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan, négy óra alatt egy három fogásból álló négy adagban elkészített menüsort. A résztvevő versenyzők közül számosan szereztek már gyakorlatot Michelin csillagos éttermekben.

A versenyzők anonimként dolgoznak, nevüket és nemzetiségüket a zsűri tagjai nem ismerhetik. A 12 tagú nemzetközi zsűri a szakma elismert tagjaiból válogatott szakemberekből áll. A konyhában háromtagú zsűri figyeli és elemzi a versenyzők készségét, az alkalmazott technológiát, a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát, a rendezett munkát. A kilenc tagú kóstoló zsűri a látványt, az ízeket értékeli és az előírt alapanyagok felhasználását ellenőrzi.

A budapesti világbajnokságot a METRO Gasztro Akadémián rendezik majd meg, mellyel egy időben, a hazai Chaine Egyesület is jubileumi, nemzetközi találkozót tart, ahol 8 napos program keretében mutatja be hazánk turisztikai és kulináris nevezetességeit. A versenyt több órás élő internet közvetítésen keresztül kísérheti figyelemmel a szakma, melyet magyar és angol nyelvű szakkommentárokkal fognak sugározni. Ennek jóvoltából lehetőség nyílik a kiváló magyar konyhai alapanyagok – mint például a szürke marha, vadhúsok, libamáj, halak, paprika, és biotermékek megismertetésére. A verseny lebonyolítását számos cég és szervezet, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium is támogatja.

A verseny kiemelt szakmai partnereként a METRO Kereskedelmi Kft. biztosítja a verseny helyszínét, ahol a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatói nyújtanak majd segítséget a verseny lebonyolításához.

Forrás: chefpincer.hu