Hirdetés

Ki nyeri a „Magyarország Legjobb Pálinkája - 2014” címet?

2014-05-28 16:55:58

A Pálinka Nemzeti Tanács szervezésében az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny érzékszervi bírálata során a beérkezett mintákat két napon keresztül értékeli az ország elismert pálinkaszakértőiből álló zsűri.

A kétnapos rendezvényt dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára nyitotta meg. Az utóbbi évtizedben a pálinkafőzés és a pálinkafogyasztás sokat formálódott. Az emberek pálinka iránti igényessége, minőséggel szembeni elvárása sokat fejlődött és újra divatba jött a valódi, gyümölcsből készült pálinka.

„Mintegy 50 főzdétől érkezett be minta, rekordszámú érkezett a kereskedelmi főzdéktől. A 335 minta 8 főkategóriában (almatermésűek, csonthéjasok, bogyós gyümölcsök, szőlő, törköly, vadgyümölcs, ágyas és vegyes) versenyez egymással. Az alkategóriák között megtalálhatóak a jól ismert klasszikusok: a körte, meggy, szilva, de olyan különlegességekkel is találkozhatunk, mint a som, a berkenye vagy a naspolya.”

A 2014. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyen a pálinkaminősítések jelenlegi legelterjedtebb rendszere szerint, a 20 pontos bírálati módszerrel minősítik a nevezett mintákat, mely során pontozzák

• az illattisztaságot

• illatkaraktert

• íztisztaságot

• ízkaraktert, valamint

• a harmóniát.

A 18 bíráló mindegyike független, elismert pálinkabíráló szakember. Minden mintát legalább 3 bíráló minősít, egymástól függetlenül.

A pontozás alapján minden tétel, mely 18-20 pontot ért el, Arany-, 16-17 pont között Ezüst-, a 14-15 pontosok pedig Bronzminősítést kapnak. A verseny rendezője Champion díjat azon Főkategóriában ad ki a legmagasabb pontszámot elért mintának, ahol minimum 5 minta érkezett. A „Magyarország Legjobb Pálinkája – 2014” cím az összes mintát egybevéve legmagasabb pontszámot kapott tételt illeti.