Hirdetés

Ünnepi asztalunk része a kalács

2014-04-08 08:50:00

A kalács elnevezése szláv eredetű és a kalács eredeti kerek formájára utal. A magyar hagyományok szerint ünnepekre készítik. A húsvét elmaradhatatlan velejárója, de sütik Mindenszentek ünnepére és karácsonykor is gyakran asztalra kerül.

Sokáig az alapanyaga azonos volt a házikenyérével, csak jobb minőségű búzalisztből készítették. Napjainkban a kalács tésztája gazdagabb, tejet és tojást is felhasználnak a dagasztás során. Kelt tésztaféle, melynek formája lehet kerek vagy hosszúkás, telt, lyukas közepű és rácsosan alakított, fonatlan és fonott. Van, aki mazsolát is szívesen tesz bele. Régen kemencében sütötték, ma már tepsiben készül (kivéve a kürtöskalács).

A húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. A valláson kívül is a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is. A magyar szó: húsvét, az azt megelőző időszak, a negyvennapos böjt lezárulását jelzi: ezen a napon szabad először húst enni. A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak, a nyugati kereszténység húsvétja mindig március 22. és április 25. közé esik.

Húsvét vasárnaphoz tartozott az ételszentelés hagyománya: a katolikus vidékeken a délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt, s ezeket a templomban szenteltették.