Hirdetés

Cukrok és cukorpótlók II.

2012-11-03 17:42:00

Napjainkban a természetes édesítők köre már nem korlátozódik csak a cukorra és a mézre; a paletta széles, az árak is rendkívül eltérőek. Alábbi körképünk nem teljes, de a fehér cukor mellett igyekszünk bemutatni az általánosságban kapható cukorpótlókat.

Méz

Az ember ősidők óta ismeri és fogyasztja ezt a természetes édesítőszert, amelynek gyógyító, betegségmegelőző hatása sem elhanyagolható.

A mézet a méh a virágok nektárjából gyűjti össze; a nektár gyorsan bomló híg cukoroldat, amelyet a méhek felszívnak, hozzákeverik a szájukban levő garatmirigy váladékát, és mézgyomrukban gyűjtik.

Ebben a természetes édesítőben gyümölcs, szőlő- és tejcukor is található, ám egyikből sem lesz zsír: a gyümölcscukor a májban glikogénként raktározódik, a szőlőcukor elég az izmokban, a tejcukrot a bél hasznos mikroorganizmusai használják fel. 

A méz nem okoz fogszuvasodást, mert fertőtlenítő anyagai ezt gátolják. Antibakteriális tulajdonsága magas hidrogénperoxid tartalmával hozható összefüggésbe. A benne levő propolisznak köszönhető gyulladásgátló, nyugtató és fájdalomcsillapító hatása. Jótékonyan stimulálja a bél, és főleg az epe működését, a szervezet méregtelenítésében is komoly szerepe van. A mézben levő virágpor prosztata-gyulladás megelőzésére, illetve kezelésére is alkalmas anyagot tartalmaz.

Nyírfacukor

Szintén fehér, kristályos anyag, akárcsak a répacukor. Íze is nagyon hasonló, jellegzetessége azonban egyfajta hűvös érzés előidézése a szájban – de ez nem kellemetlen. Édesítő értéke is megegyezik a fehér cukoréval, azonban kalóriatartalma 40 százalékkal kevesebb. Fogyasztása önmagában nem vezet elhízáshoz, jótékony hatással van fogakra, lúgosítja a szervezetet, gyorsítja az emésztési folyamatokat és segíti a kiválasztást. Nem kedvez a gombáknak, ezért a candidás betegek is beépíthetik étrendjükbe. Ugyanebből az okból kifolyólag azonban kelt tésztákhoz nem használhatjuk - az élesztőgombák sem szeretik.

Stevia

Ezt a zöld levelű növényt a dél-amerikai indiánok fedezték fel; édesítő hatása a fehér cukor harmincszorosa (a kivonat akár 300-szoros is lehet), miközben a kalóriatartalma nulla. Nem okoz fogszuvasodást,  ugyanakkor jótékony hatással bír a máj anyagcseréjére nézve. Gyulladáscsökkentő, emésztést segítő hatása mellett magas C- és A-vitamin, valamint cink-, vas-, és magnézium tartalma jelentős. Cukorbetegek is fogyaszthatják, ezen kívül gombaölő hatása miatt candidásoknak is ajánlott. Sütéshez, főzéshez is bátran használhatjuk – azonban számolni kell egyfajta jellegzetes mellékízzel, ami valakit zavar, valakit nem.

Juharszirup

Ezt az édes, mézhez hasonlító szirupot először az Egyesült Államok és Kanada területén élő indiánok állították elő; Robert Boyle angol kémikus 1663-as amerikai útja során jegyezte le, hogy az őslakosok „édes, cukorszerű anyagot” készítenek a fa lecsapolt nedvéből.

Érdekesség, hogy egy fából egy adott évben átlagosan 20-60 liter nedv nyerhető ki, és 40 liternyi nedvből lesz egy liter szirup!

A juharfa nedve nagyrészt vízből, 3.5% cukorból, ásványi anyagokból és egyéb tápanyagokból tevődik össze. Található benne niacin, B5-, B2-, B6-, és A-vitamin, folsav, pantoténsav. A szirup kalóriaértéke jóval alacsonyabb a fehér cukorénál, cukortartalma fokozatosan kerül be a véráramba, így lassabban bomlik le, s kevésbé terheli meg a szervezetet. Magas cinktartalma miatt prosztata betegségek megelőzésére is javasolják a fogyasztását.