Hirdetés

Bon appétit!

2012-10-09 21:44:00

A „gastronomie francaise”, azaz a francia gasztronómia nemcsak a sütés-főzés pazar gall remekeit jelenti, hanem, ahogy ők maguk mondják, az „asztal művészetét”, az étkezés gyönyörét is.

Nem véletlenül származik Franciaországból többek között az úgynevezett „nouvelle cuisine”, azaz „új konyha”, amelynek fellegváraiban sokszor csak kevés ételt tálalnak hatalmas tányérokon, de azt olyan látványosan, művészien, hogy szinte rossz érzés megbontani a séf által létrehozott harmóniát.

A franciák terítésben, hangulatban, a kísérő jelenségek tökéletes megteremtésében is mesterek, legyen szó akár egy három Michelin-csillagos luxusétteremről, vagy bármelyik kisvárosi fogadóról. Mert a franciák vallják: számukra az evés szertartás, ami a boldogsághoz vezet. Hogy még sincsenek közöttük tömegével elhízottak? Talán pont ezért! Mert megadják a módját, mert nem esznek meg akármit és akárhogyan.

A francia konyhát nehéz kategorizálni, körülírni. Megpróbáljuk tehát a legjellemzőbb vonásait megfesteni:

- libamáj; meglehetősen büszkék arra, ami nálunk is roppant hagyományos, ezért talán riválisok is vagyunk egy kicsit, de csak a sportszerűség keretei között. Ők is pástétomszerűen készítik általában, de néha megsütik vajban. Természetesen, a libamáj náluk is ünnepi étel, ezért a legtöbb az évvégi ünnepekkor fogy.

- szarvasgomba; ritka, fenséges, nagyon drága ez a gombafaj, amelyik kizárólag tölgyfák tövében, a föld alatt nő, és amelynek felkutatására kutyákat és malacokat tanítanak be. Szarvasgombát kóstolni – egészben - igazi luxus!

- tenger gyümölcsei; a franciák nagy osztriga-evők hírében állnak, hála az ebben gazdag atlanti-óceáni partjaiknak. A tenger összes halát és „gyümölcsét” feldolgozzák, mindig egyszerű, elegáns fűszerezéssel és elkészítési módozattal.

- sajtok; már-már mendemonda, hogy Franciaországban 365 fajta sajt létezik. Nem jártunk utána, de könnyen meglehet. Egy egyszerű piaci „sajtosnál” 150-et számoltunk, így ez az állítás nem tűnik lódításnak…  A sajtokat az étkezés végén fogyasztják finom, francia borral, és nagy valószínűséggel bagettel.

- kenyér, péksütemény; ha magunk elé képzelünk egy tipikus francia embert, biztosan lesz  „béret”, az a lapos, kerek, ellenző nélküli sapka a fején, a szájában egy félig elszívott Gauloise,  hóna alatt egy bagett (a szatyrában pedig egy camembert és egy üveg finom bordeaux-i). A kenyér és a rengeteg aprósütemény illata mindenkit elvarázsol, aki belép egy francia „boulangerie”-be (pékségbe) vagy patisserie-be (inkább cukrászda). Rengeteg kenyérféleség, kisebb tarte –ok (apró kerek sütemények) és quiche-ek közül választhat az arra járó, vagy vehet „éclair”-t, „Paris-Bresse”-t és egyéb tipikus, leveles vagy égetett tésztából készült finomságot.