Hirdetés

A kifli története

2012-01-04 09:00:00

Hogy a kifli, vagy a croissant története-e az alábbi, arról viták folynak. 

A Magyar Sütő-, Cukrász- és Mézeskalácsos Ipar Történetének Kiadóhivatala 1940-ben adta ki a Zsemley Oszkár által írt "A magyar sütő-, cukrász- és mézeskalácsos ipar története" című könyvet. Más érdekességek mellett ebben akadtunk a kifli hiteles történetére, amelyet a szerző a következőképpen adott közre:

"Vajjon jutott-e már valakinek eszébe, amikor az illatos kávéhoz a friss kiflit ropogtatta, hogy ki sütötte az első kiflit és hogy miért olyan alakú a kifli, mint amilyen. Mint a kelő, vagy fogyó hold aszerint, hogyan fordítom.

Pedig igen érdekes történeti, illetve történelmi esemény szülte a kiflit.

Tudjuk, hogy a török császárnak igen fájt a foga Bécsre, s el is határozta, hogy elfoglalja azt. Hatalmas seregével körülvette a várost, s bár nap-nap után hevesen ostromolta, támadásait a város védői, köztük a céhek hősiesen harcoló tagjai, a mesterek mindig visszaverték. Amikor a török vezér látta, hogy a várost erővel meg nem veheti, cselhez folyamodott. Aknákat ásatott a város falai alá, hogy azokat levegőbe röpíthesse. Azonban a véletlen folytán az egyik akna egy pékműhely alá került. A műhelyben éjjel dolgozó munkások figyelmesek lettek rá, hogy alattuk döng a föld, s hogy a műhelyben mozognak a tárgyak és a dagasztó teknő. Rohantak a parancsnoksághoz, s elmondták észrevételüket. Ott természetesen rögtön tudták, hogy miről van szó. Félreverték a templomok harangjait, s az álmából felriasztott lakósság meghiusította a törökök tervét.

A törökök ez újabb kudarc után elvonultak Bécs falai alól és a város falain kívül volt Stefans templom tornyára, ahová a törökök kitűzték a félholdat, visszakerült a kereszt. Ekkor, 1529-ben, készítette a török félhold formájára az első kiflit egy Wendler nevű sütőmester. És ez a kifli csakhamar meghódította az egész világot.

Ez a kifli hiteles története."