Hirdetés

Móri Bornapok, 2013. október 3-6.

2013-09-26 10:35:00

Mór nemzetközi hírű rendezvénye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok, amelyet hagyományosan október első hétvégéjén rendeznek. A Móri Borvidék legnagyobb, nemzetközi hírű programkavalkádja 1934-ben került először megrendezésre. A rendezvény mára a Móri Borvidék legrangosabb eseményévé vált. 2009-ben a rendezvény minősített gasztronómiai fesztivál címet kapott. Évente kb. negyvenezer látogató jön el, akik közül sokan évről-évre visszatérnek a Vértesaljára.

A Móri Bornapok egyedisége az ország többi borfesztiváljához képest, hogy évenként felváltva fúvószenekari, illetve néptánc programok színesítik. A 2013-as év a néptáncé, így az idei bornapok eseményeit népzenei és néptáncos programok teszik még gazdagabbá. A hazai és külföldi csoportok táncbemutatója által a nézőközönség megismerheti más népek kultúráját, hagyományait.

 

A rendezvény alatt borutca nyílik a Kapucinus téren, s nem hiányozhatnak a lacikonyhák, az édesség, langalló- és kürtőskalácsárusok sem.

Bornapkor borkirálynőt választanak, aki egy éven át udvarhölgyeivel együtt képviselheti Mórt a nagyvilágban.

A fesztivál nagy attrakciója a szüreti felvonulás, ahol a móri hagyományőrzők, borosgazdák és lovasfogatok mellett a néptáncfesztiválon résztvevő magyar és külföldi csoportok, zenekarok, borrendek,  a táncosok, zenészek -  a város apraja-nagyja is részt vesz.

A Kapucinus téri nagyszínpadon napközben egymást váltják a színvonalas zenei és táncprodukciók, esténként pedig neves együttesek, előadók meghívásával könnyűzenei koncertekre kerül sor (pl.: Szalóki Ági, Rúzsa Magdi, Péterfy Bori, Janicsák Veca, Karthago).

A gyermekeket koncertek (pl.: Kaláka, Kolompos) , bábműsor, játszóház és vidámpark várja.

A Lamberg-kastélyban található tárlatok a fesztivál ideje alatt ingyenesen látogathatóak, az udvaron pedig színvonalas népművészeti vásár kínálatából válogathatnak az érdeklődök.

Nem hiányoznak a programkínálatból a sportrendezvények, lovasparádék, fogathajtóversenyek.