Hirdetés

Zsűritagként egy nemzetközi borversenyen

2011-06-27 14:43:00

Illusztris felkérést kaptam!

Tagja lehettem a 12. VinAgora Nemzetközi Borverseny média zsűrijének. Mi voltunk a nép torka és ízlelőbimbója. Azok az újságírók akik - bár szeretik a jó bort - mégsem a szakemberek szigorúságával ízlelnek egy-egy korty nedűt.

A világ minden tájáról érkeztek minták Pécsre, Magyarország egyetlen nemzetközi borversenyére. 501 tételt (353 magyar és 148 külföldi) neveztek. A már megszokott bornagyhatalmak (Franciaország, Olaszország, Magyarország) mellett Dél-Amerika (Brazília, Chile, Uruguay, Peru) sőt Ázsia (Japán) is képviseltette magát. A zsűri sem volt „piskóta”! 45 kiváló hazai és külföldi szaktekintély alkotta a grémiumot. Ők dolgoztak csütörtöktől szombatig, mi pedig vasárnap vettük át a stafétát.

Mondhatnám, hogy nekünk már csak a vége jutott, de micsoda vége!

10 már bearanyozódott bor került az asztalunkra. Zilai Zoltánnak, a Magyar Szőlő-és Borkultúra Nonprofit Kft ügyvezetőjének irányításával tízen ültük körül az asztalt. Az egységes poharak és a „köpőcsésze” mellett, egy-egy laptop is fontos részét képezte a procedúrának.

Ezen a versenyen debütált ugyanis az a magyar találmány, ami egyszerűvé és gyorssá teszi a pontozást és annak feldolgozását. Egy ötös skálán kell bejelölni a megfelelő értéket, ami azonnal meg is mutatja, hogy a bor érem nélkül, ezüsttel, vagy arannyal zárja-e a szavazást. A bírálók által elküldött eredményeket aztán pillanatok alatt átlagolja a rendszer és megtudjuk, milyen minősítést kapott a bor.

 

 3 fehér, 3 vörös és 3 desszert bor került elénk.

Fekete zsákba csomagolva érkeztek. Csak a palack szája látszott ki. Ezt hívják vak kóstolásnak, ami csak azért vak, mert a címke takarva marad, hiszen a szemnek, az orrnak és a szájnak a későbbiekben fontos szerepe lesz. Először szemügyre vesszük. Mennyire tiszta, milyen a színe? Aztán jönnek a „rutin mozdulatok”. Körkörös mozdulatokkal fölfutatjuk a bort a pohár falára, szellőztetjük kicsit, majd beleszagolunk. Egyszer, kétszer, többször…

   Jön az illat-teszt. Mennyire tiszta, milyen az intenzitása? Mélyeket szippantva próbáljuk meg levinni szinte bokáig az orrunkba toluló párát. A borospohár fölfelé szűkülő formája tökéletesen vezeti az illatokat.

Aztán jön az ízlelés. Hürpölve szájba vesz, megforgat, megrág, szétterít majd ismét megforgat, megrág, szétterít…….és kiköp. A következő korty már lecsúszhat. (A profik persze már az elsőből meg tudnak állapítani mindent. Én meg úgy voltam vele, hogyha már egyszer meghívtak, akkor innék is valamit…). A fő kérdés itt a zamat intenzitása, és hosszúsága volt.

A 100 pontos skálán a 86 pont fölötti érték aranyat ért.

Vártam a fehér borokat, mert az utóbbi időben kezdtem fölfedezni üde, könnyed, gyönyörű szalmasárga bájukat. Bizonyára hozzájárult ehhez Béla barátom is, akinél heveny rendszertelenséggel és minőséggel szoktunk palackozni (én vagyok a dugózó!), ám az utolsó alkalommal - hogy-hogy nem - nagyon finom fehérrel dolgoztunk. (A nyarat a hamvas fröccs bűvöletében töltöttem.) A vörösből meg majd pálinka lesz… (Egyébként érdekes, hogy a szaksajtó mostanság már egyre többet ír arról, hogy a vörös bor több év óta tartó hatalmas „bumm”-ja leáldozóban van és szépen, szisztematikusan „jön föl” a fehér. Lehet, hogy trendi lettem…?)

A fehér boroknál nekem az Ebner Pincészet 2010-es Pécsi Cirfandlija volt a favorit, de az összeredményeket tekintve egy chilei bor (Vina Regurugua 2009) kapta a média díját. A vörös boroknál egy Csányi, egy Takler és egy Bock került terítékre. Nagy, súlyos, nehéz borok voltak, melyek tobzódtak a különféle illatokban.

A Takler Merlot-ját mintha egy szilvalekváros bödönben érlelték volna! Nagyon bejött, de végül  - a szoros pontállás miatt kézfeltartásos szavazással - a Bock Pincészet Villányi Cabernet Sauvignonja (2007) vitte el a médiapálmát.

Aztán  - a borsor végén - szervírozták a méz-színű, sűrű desszert borokat. Két jégbort (Mátrai Zenit/Bárdos és Fia Pincészet és Badacsonyi Olaszrizling/Borbély Családi Pincészet) és egy botrytizált (Béres tokaji Assú 5 puttonyos/Béres Szőlőbirtok) alkotást. Az ismételten szoros versenyt és a média díjat a Mátrai Zenit 2008 nyerte, amit a Borbély család december 29-én, mínusz 8 fokos hidegben szüretelt és mindössze 400 palack készült belőle…

A nagy díjátadó gálára (Vinagora Borgála) július 2-án, a Boscolo Konferencia Központban kerül sor, ahol  - a tervek szerint – mint az 501 tételt ki is állítják.

Amikor a borral egy kicsit szorosabb kapcsolatba kerülök, mindig fölsejlik legendás nagybátyám, Buza Jenő alakja, aki Hévízen borászkodott. Hosszú évek során több ezer ember élvezte a vendégszeretetét, hallgatta Villon idézeteit, miközben kortyolgatták a ház borát. Ő szokta tréfásan mondani: „Úristen! Szőlőszemet találtam a boromban!”. Utalva arra az egyszerű tényre, hogy a bor szőlőből készült…

Szerencsére azok is, melyek Pécsett, a 12. VinAgora Nemzetközi Borversenyén megmérettettek.

 

A 12. VinAgora CHAMPION díjai:

 

Fehér édes borok kategóriában:

Gomila Exeptional Sauvignon blanc 2010 (P&F Jeruzalem Ormoz d. o. o., Szlovénia)

Rosé borok kategóriában:

Gál Szigetújfalui Zweigelt Rosé 2010 (Gál Szőlőbirtok és Pincészet)

Vörös borok kategóriában:

Szekszárdi Syrah Reserve 2008 (Takler Pince Kft.)

Pezsgők kategóriában:

Gran Cuvée Satén Franciacorta Brut 2009 (Bellavista Franciacorta, Olaszország) 

Természetes borkülönlegességek kategóriában:

3909 Tokaji Cuvée 2009 (Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet)

„Botrytizálódott” borok kategóriában:

Tokaji Reneszánsz Cuvée 2008 (Tocajicum Borház Kft.)

 

 

További információk: www.vinagora.hu