Hirdetés

Mit főztem Velencében?

2011-01-20 10:17:00

Az idö rövidsége miatt nem túl sokat, mert vendéglőkbe is kellett menni, hogy egy kis ihletet meríthessek. 

Ha magánemberként utazgatok, igyekszem nem szállodában lakni, hanem tágas lakásokban, ahol van rendes konyha.

Bizonyos konyhai felszereléseimről nem vagyok hajlandó lemondani, így egy rövid utazásocska is jelentős poggyászmennyiséggel jár: jönnek velem az olyan fűszerek, edények, kések, konyhai kisegítők, amelyekről feltételezem, hogy szükségem lehet rá. Most is így volt…

A lidói lakás környékén sajnos nincs piac, de van egy Billa. Ide zarándokoltam jobb lehetőség híján. A sok nemzetközi áru kicsit elborzaszt mindenhol. A nemzeti termékeknek a mennyisége érzésem szerint évről évre zsugorodik  a különböző országokban. Teljesen mindegy, hol vásárolok: Budapesten, Velencében, Palmában vagy Luzernben, keresgélni kell, hogy valami egyedit találjak. Amikor először voltam egy mallorcai szupermarketban 1990 tavaszán, hanyatt dobtam magam, mi minden van a világon; ma már a budai CBA ban – ahol vásárolgatok - spanyol származású olivától kezdve a szalámik és sonkák nagy választéka vár. Magyar árut viszont nem szoktam látni. Nem kéne tennünk valamit?

A főzésre visszatérve, találtam gyönyörű jákob kagylókat, ezek rögtön beindították a fantáziámat. Bele is kerültek a kosaramba friss petrezselyem, bazsalikom, fokhagyma társaságában. Hamar költöm a pénzt - ne csak együnk, igyunk is! -, ezért egy-két üveg proseccora és grappára is rácsaptam. Baguette, vaj, zsemlemorzsa kellett még, és majd elfelejtettem: citrom.

Hogyan is történt a kagyló elkészitése? Először bemelegítettem egy-két pohárka proseccóval. Lucio Dalla dudorászott a háttérben, a nap meg besütött egészen a konyháig. A konyhaasztalhoz úgy álltam, hogy ha felnézek, lássam Velencét és a lagunát. Persze, így könnyű főzni.

 

A sütőt a maximális grill funkcióra állítottam. Egy gerezd fokhagymát, egy csokornyi bazsalikomot és petrezselymet nagyon apróra vágtam. Összekevertem egy tálinkóban olívaolajjal, citromlével, és ha már a proseccos üveg nyitva állt, mielőtt megmelegedett volna, azzal is. A kagylók már pucolt állapotban az alsó kagylófélben várták sorsukat.

 

 

 

 

 

A kagylóhúst sóztam, borsoztam, és a fűszeres lével meglocsoltam. A tetejére darabka vaj került, erre jó csipet zsemlemorzsa. De rendes, jó minőségű.

 

 

 

 

 

Ezek után bekerültek a sütőbe úgy 10 percre, amíg a zsemlemorzsa meg nem pirult, és páclé java el nem párolgott. Figyelni kell, mi történik a sütőben, mert könnyen megéghet, túlsülhet, és a kagyló kemény lesz.

 

 

 

 

 

 

Ez lett belőle.

 

 

 

 

 

 

 

Ès ez maradt belőle.

 

 

 

 

 

 

 

A kagylóhéjakat elmostam, hazahoztam, és most kis unokám játszik velük.