Hirdetés

Velence télen

2010-12-20 12:14:00

Hogy mit keres Oz és felesége Velencében télen? Először is békét, nyugalmat, és persze gasztronómiai, lelki élvezeteket.

Ausztriában már hetek óta csak havat látni, hideg van, és senki nem emlékszik arra, hogy a Nap kerek vagy lapos.

 

Velencében más a tél; a levegő melegebb, lágyabb. Ha köd van, akkor az a laguna fölött misztikus fény-árnyék színjátékká teszi az egyébként is valószerűtlen környezetet.

  

 

Ez a köd az éjszakában különösen csodálatos arany fátyolvilággá változik, ahogy a lámpák sárga fényét szétszórják a köd apró, lebegő vízcseppjei.

 

 

 

 

 

 

 

Első reggelünkön ragyogó napsütésre ébredünk, és újra havat látunk. De ez a hó nem a ház előtt fehérlik, hanem a napfényben fürdő hegyek tetején, amelyeket az ágyunkból Velence mögött látunk. A tenger és a havasok látványa szívszorító.

 

 

 

 

 

 

 

Mindketten nyugalomra vágytunk, így a Lidón béreltünk szállást, ahol télen nincsenek turisták, csak a velenceiek. Itt minden áttekinthető és békés. Az autó a ház előtt parkol. A lakás nagy, kényelmes és meleg. Az ablakból a S. Elenara és a Giardinire lehet látni, és a ház előtt kéklik a lagúna vize. A Piazza San Marcón álló Campanile és a Basilika Santa Maria Della Salute is a látványhoz tartozik. Motorcsónakok, vízitaxik, a komp és a vaporettók viszik az embereket munkába, szállítják az árut.

 

 

 

 

 

 

 

A mindennapi élet részei ezek a vízijárművek. Itt még a „mentőautó“ is csónak, és pontosan ugyanolyan szirénázással-villogással száguld, mint a pesti mentő.

 

 

 

 

 

 

 

Gondolunk egyet, és az 1-es vaporettóval áthajózunk Velencébe. Megbizonyosodunk arról, hogy a velencei hajósok világában megvalósult az egyenjogúság: látunk női kormányost és matrózt. Viccesen néz ki, amint a vörös, hosszúhajú bombázó kis finom kesztyűs kezével dobálja a vastag kenderkötelet. Inkább illik a hölgy egy fehérnemű reklámplakátra, mint a vaporettóra. Az 1-es végigmegy a Canal Grandén, végállomása a Piazzale Román van. Innen indítjuk velencei szórakozásaink egyik legkedvesebbjét, a „giro de ombre“-t. Ez azt jelenti, hogy a város sötétebb utcácskáit választva keressük azokat a bárokat, ahol a velenceiek „ombráznak“.  Szóval, ez egy kocsmatúra. Az „ombra“ kis pohárka bort jelent. A ház borát értjük alatta általában, amit egy, a mi fogalmaink szerint nem éppen borospohárnak nevezhető üveg edénykébe töltenek. A rendelés nem tér ki a bor színére, fajtájára, mennyiségére. Egyszerűen csak kérünk egy ombrát. A kocsmáros majd eldönti, mit és mibe tölt. A bárok vitrinjeiben, vagy a pulton finomságos kis falatkák várnak ránk, ezek a „cicheti“-k. Az ombrához  jár a cicheti. Ez lehet például két apró puliszkaszelet között gorgonzola sajt ecetes vargányával, fél keménytojás sós szardellával telepakolva, pici polipocska fokhagymás-petrezselymes olívaolajban, nagy olívabogyók parmezánnal töltve, panírozva, kirántva. De a pici zsemlécskék szalámival, moretadellával szintén ebbe a kategóriába tartoznak. Ha pácolt rákot kérünk, akkor egy kis edénykébe tesznek pár darabot a csípősre fűszerezett rózsaszín rákfarkincákból, és ezt fogpiszkálóra szúrva falatozzuk kenyér nélkül. A pult előtt van a szemetesvödör, azaz egy edény, amibe a pici szalvétákat és a fogpiszkálókat dobjuk, mert hogy általában nem tányéron szolgálják fel  a finomságokat, hanem miniatűr szalvétába csavarva, vagy arra téve. 

Ha nem ombrázunk, akkor proseccozunk, ami élvezetileg és anyagilag egyenértékű az ombrázással. Lehetne spritz- (szpric) túrázni is, ami kis fehérborból, szódából és campariból vagy aperolból áll.

  

 

 

 

 

 

 

 

Az utcákon–hidakon át bárból bárba bolyongunk, ha japán vagy amerikai turistákat látunk, rögtön irányt változtatunk, és újra a lepusztult Velencét keressük, ahol ketten kijövünk evéssel-ivással együtt 5 euróból báronként. Mire ledolgozunk úgy hat bárt, és a test és a lélek áldott állapotba kerül, meg is érkezünk a Piazza San Marcóra, ahol hömpölyög a nép. Sok bundás hölgy, elegáns úr, és fiatalok tornacipőben az egész világból. Egy kínai művésznő egy kávéházban zongorán játszik, és a zene beborítja az egész teret.

 

 

 

 

 

 

 

Közben esteledik, a vaporettó visz minket vissza a Lidóra, újra csend és nagy nyugalom van itt. A lakás jó meleg, nézzük Velence fényeit, és elalvás előtt egy grappával zárjuk a napot.