Hirdetés

Szénhidrátmentes étrend

Kedves Doktornő! Mi a véleménye a szénhidrátmentes étrendről? Mi szól mellette és ellene? Köszönettel D J

Kedves D J!

Kérdésével kapcsolatban eszembe jutott egy régi történet: a metrón gyakran utaztam korán reggel együtt egy anyukával és kb. 4 éves, álmos kisfiával. Felszállás után, miután elhelyezkedtek, anyuka elővette táskájából az általam ismeretlen, de szemmel láthatólag mézes keksznek tűnő, gyári csomagolású reggelit. A kisfiú kötelességtudóan elfogyasztotta, majd jöhetett az édes üdítő. Leszállás előtt előkerült a gyerekrágó. Ez minden reggel megismétlődött, és még nem volt 7 óra! Én döbbenten figyeltem, hogy a jólöltözött anyuka boldogságban úszva, hogyan teszi tönkre gyermeke életét.

Nos, azt gondolom ideje minél több fórumon megtárgyalni a szénhidrátok szerepét táplálkozásunkban!

Erre azért is szükség van, mert a túlsúly, az elhízás, mint egy megállíthatatlan fertőző betegség országhatárt nem tisztelve, a civilizált országokban elterjedve egyre több 2-es tipusú cukorbetegséget, szív és érrendszeri megbetegedést okoz. Végre, a gyermekek is fókuszba kerültek, hogy nemcsak Amerikában, de igenis, itt Európában, és itt Magyarországon is jelen van a gyermekkori elhízás. A számtalan megjelent tudományos cikk azt bizonyítja, hogy csökkenteni kell a túlzott szénhidrát bevitelt, különösen a finomított lisztből készült táplálékot és a cukros ételek fogyasztását. Elgondolkodtató, hogy ha a táplálkozásból kiiktatnánk a cukros üdítőket, a burgonyát, rizst, finomított lisztből készült kenyeret, tésztákat, rágcsálnivalókat, megszűnne a túlsúly és a vele járó összes betegség.

Mert, minden szénhidrát, cukorrá alakul át a vérben, és minél finomítottabb egy szénhidrát, annál gyorsabban megy végbe ez a folyamat, és annál nagyobb az inzulin válasz. A nagymennyiségű cukorra a hasnyálmirigy nagyadag inzulint ürít a vérbe, az inzulin segít a cukor eljuttatásával a sejtekhez, ahol glikogén formájában, mint tartalék energia tárolódik. Azonban, idővel a hasnyálmirigy ezt a terhelést már nem bírja, a szervezet is rosszul tűri a magas inzulin szintet, kialakul az inzulin rezisztencia, ami a hasnyálmirigy kimerüléséhez vezet, ezt nevezzük 2-es tipusú cukorbetegségnek. Megjelenik a metabolikus acidózis, amikor a cukorbetegséghez magas vérnyomás, és a koleszterin, triglicerid emelkedése társul. Ugye, ismerős a kép, a nagy magyar átlag ezekre a problémákra marékszám szedi a gyógyszert, de nem változtat az életmódján.

Amikor elmondom tanácsaimat a betegeimnek, hogy ne egyen kenyeret, tésztát, cukros nasikat, rizst, burgonyát, már látom, hogy fogalmazza magában a kérdést: de akkor mit egyek?

Sajnos nem tudunk másban gondolkodni. Még mindig nem ismerjük a zöldségek, gyümölcsök áldásos összetételét, pedig a vitaminokon, ásványi sókon kívül tartalmaznak annyi szénhidrátot, amire a szervezetnek szüksége van. Ez a szénhidrát lassan szívódik fel, nem terheli mag a hasnyálmirigyet és a szervezetet, nem okoz elhízást és a vele járó betegségeket.

Kedves D Úr! Kérem, legalább ön szívlelje meg tanácsaimat!